VIDEO Middels de WHOA uit de coronacrisis herrijzen | column Theo van der Werff

Het zijn voor een aantal bedrijfsgroepen barre tijden en het is erg spannend of ze gaan overleven. Als voorbeeld ga ik de evenementenbranche behandelen.

Ik weet nog dat in 1969 Woodstock het eerste festival was. Dat was een ware belevenis, waarbij het een stuk minder preuts toeging dan nu. Ook de film daarover was het bekijken waard.

Vervolgens is er een enorme markt ontstaan van festivals in alle soorten en maten en voor iedereen wat wils, van Oerol tot Pinkpop en De Zwarte Cross, om maar een paar te noemen.

Dan opeens is er corona die maakt dat er niets meer kan en dat een ondernemer crisismanager moet worden. En dat is een ander soort van managen dan het goed organiseren, relaties leggen en contracten met artiesten regelen. De manager in coronatijd moet het geheel overzien, weten hoeveel geld in kas is, waar je nog wat geld kan weghalen, een plan maken na inschatting van de duur van de crisis en bepalen waarin je moet snijden.

Keiharde besluiten

Dit zijn keiharde besluiten. Je moet afscheid nemen van mensen die soms dag en nacht voor je hebben klaargestaan en beseffen dat deze mensen ook in de problemen kunnen komen. Maar je moet door, al is het moeilijk genoeg en niet achterom kijken naar de menselijke ellende die je achterlaat.

Als je het bedrijf gereduceerd hebt en de kosten in de hand hebt kom je bij het punt: wat is de schuldenlast die er nog is. En hoeveel van die schulden zijn door mij af te lossen, met de rente erbij. Als je dat weet moet je met de schuldeisers tot een oplossing komen over de hoeveelheid die ze willen kwijtschelden. Met als doel, jou te helpen overleven en na de crisis nog weer aan jou te kunnen verdienen.

De hand op houden

Dit regelen met de schuldeisers is ook een vervelende klus want je moet de hand op houden. Vervolgens gaat het dan toch nog vaak fout omdat bepaalde schuldeisers niet mee willen werken en dan ga je alsnog failliet. Met de nieuwe wet van 2021 in de hand kan dit voorkomen worden.

De Wet Homologatie Onderling Akkoord (WHOA) kan de schuldeisers dwingen mee te werken aan een akkoord als twee derde van de schuldeisers wel mee willen werken. Je moet wel aan kunnen tonen dat je een levensvatbaar bedrijf had voor de crisis en dat na corona hetzelfde geldt voor jouw bedrijfsplan.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant