Donar Groningen, met nieuwe coach, neemt wraak op Den Helder

GRONINGEN Nadat het bestuur van Donar haar coach Ivan Rudez, wegens aanhoudende slechte resultaten, ontslaat, wordt Pete Miller tot hoofdcoach van de club benoemd.

Onder de bijnaam Pistol Pete heeft de nieuwe leidsman, in het verre verleden furore gemaakt bij de Groningse basketbalclub. Afkomstig van San Jose State is hij degene die enorme aantallen oudgedienden onder de supporters tot het spelletje heeft geïnspireerd.

De vraag is of hem dat ook gaat lukken bij de spelers van de huidige selectie, die zo muurvast lijken te zitten.

De tegenstander is Den Helder Suns, dat op eigen bodem bestreden moet worden. De Heldenaren wonnen al eens in Groningen met 100-102 en willen dat kunstje in de Sporthal Sportlaan graag herhalen. Het is de Supportersvereniging van Donar die de ploeg een steuntje in de rug geeft, door bij de grote blauwe touringcar de ploeg uit te zwaaien. De fans zien via de uitstekende Helderse livestream of Pete Miller de Groningse ploeg, na een reeks stroeve wedstrijden, aan de praat krijgt. Wat de tegenstand voor Donar verkleint is dat Den Helder Suns gebukt gaat onder een viertal blessures in de ploeg. Voor Miller een uitstekende kans om zijn ploeg, na een week trainen, aan het werk te zien en te bezien hoe zij de verandering van leiding in het veld oppakken.

Zoeken in het eerste kwart

Halverwege het eerste kwart komt een verandering aan het licht in de speelwijze van Donar. Miller laat zijn ploeg in de zoneverdediging staan. Een methode die juist vaak tegen hen wordt gespeeld. De Heldenaren zijn genoodzaakt van buiten te schieten. Dat doen zij tegen een laag percentage. In de aanval is het aanvankelijk nog zoeken voor de Groningers. Er wordt druk om de bucket van de Suns gepasst, omdat ook zij in dat gebied blijven staan. Op dat moment wordt de vrije schutter nog niet vaak genoeg gevonden. Het gevolg is een lage score (13-16) als de eerste tien minuten zijn afgelopen.

Het verschil wordt neergezet

In het volgende kwart begint Donar in het spel te komen. De scores worden goed verdeeld en het lukt de ploeg om een aantal degelijke runs op de vloer te leggen. Er wordt zowel in de verdediging als in de aanval veel energie gegeven. Het schotpercentage gaat omhoog, maar ook wordt de zone van de Suns gebroken. Van ver en dichtbij komt het Groningse gevaar en zo wordt de ruststand 26-47. In het daaropvolgende kwart zorgen Yarick Brussen en Bolden Brace ervoor dat die speelperiode naar Den Helder gaat, ondanks tegenscores van Damjan Rudez. Daarna zijn de Heldenaren door de beschikbare hoeveelheid energie heen. De jongelingen Adetunji en Agasi scoren nog voor Donar, de laatste met een mooie dunk. Eindstand: 61-105.

Is de eerste klap een daalder waard?

De wraak van Donar is zoet. Maar wat zegt dit over de ploeg? Opvallend is dat coach Pete Miller uiterst kalm zijn werk staat te doen en direct ingrijpt als het hem niet naar de zin gaat. Zo is te zien, in het minder goed verlopende derde kwart, dat de spelers te veel van ver schieten. De coach neemt een time-out en de basket wordt weer aangevallen. Toch moet men zich niet blindstaren op deze monsteroverwinning. Daarvoor hebben de Suns met zoveel uitvallers te weinig tegenspel kunnen bieden. Maar het goede begin onder een nieuwe leidsman zal ploeg en coach goed hebben gedaan. Aanstaande donderdag speelt Donar in Rotterdam tegen Feyenoord.

Jan Weeber