Nieuw FC Groningen staat al flink in de steigers

GRONINGEN Is voor FC Groningen de beslissende fase van het seizoen nu pas echt aangebroken, de selectie voor het volgende seizoen staat ondertussen al in de steigers.

De bouwwerkzaamheden begonnen al in de winter met het vastleggen van Mike te Wierik. Daarmee zei FC Groningen toen voor te sorteren op het vertrek van Ko Itakura. Fledderus gaat nog een poging wagen om de Japanner langer voor de club te behouden maar beseft dat de kans daarop heel klein is. Met het contracteren van Peter Leeuwenburgh heeft hij al een opvolger gestrikt voor doelman Sergio Padt. Aan de komst van de 27-jarige, lange ex-jeugdkeeper van Ajax blijkt een zorgvuldig proces voorafte zijn gegaan. Voor volgend seizoen werden eerder al verdediger Radinio Balker en aanvaller Michael de Leeuw aangetrokken. Er zullen meer nieuwe spelers volgen.

Bij de keepers is het nodige werk te doen

Beginnen we bij de keepers. Daar is nog het nodige werk toe doen. Niets wijst er op dat FC Groningen de koopoptie in de huurovereenkomst met tweede doelman Per Bråtveit gaat lichten. Bovendien vertrekt derde doelman Jan de Boer. Uit de eigen opleiding komen voorlopig geen keepers die kwalitatief en fysiek klaar zijn voor de positie van derde doelman. En voor de ontwikkeling van het eigen keeperstalent Jan Hoekstra lijkt het beter dat hij vlieguren blijft maken bij Roda JC of een andere eerstedivisieclub. De 22-jarige Hoekstra mag als dispensatiespeler weliswaar nog uitkomen voor FC Groningen onder 21 maar is dat niveau in alle opzichten ontgroeid. Voor de positie van derde keeper zou Daan Reiziger (20) een interessante optie kunnen zijn. De oud-jeugdkeeper van FC Groningen is bij Ajax vijfde keus met bitter weinig uitzicht op meer. Gezien zijn leeftijd en zijn nog tengere postuur is voor Reiziger af en toe spelen in onder 21 wel een alternatief.

Vier centrale verdedigers

Komen we bij de verdedigers. Met genoemde Te Wierik en Balker, Bart van Hintum en Wessel Dammers liggen er al vier centrale verdedigers vast. De fysieke gesteldheid van de talentvolle Balker (22) is wel een punt van zorg. De centrale verdediger brak in het seizoen 2018-2019 overtuigend door bij Almere City, maar heeft de afgelopen anderhalf jaar veel wedstrijden gemist door blessures. Zaterdagavond viel hij al na een half uur uit in het duel met Go Ahead Eagles. Ogenschijnlijk met een lies- of spierblessure.

Voor de backposities hebben Damil Dankerlui, Joël van Kaam, Gabriel Gudmundsson en de aan FC Dordrecht verhuurde Thomas Poll (19) doorlopende contracten. Poll speelt bij een zeer zwakke eerstedivisieploeg, maar blinkt daar nog niet uit. Club en speler moeten de afweging maken wat beter is: dagelijks op een hoger niveau trainen bij FC Groningen of wekelijks onder een hoger weerstandniveau spelen bij FC Dordrecht.

Sommige middenveldposities dubbel bezet

FC Groningen is na de blessure van uitblinker Azor Matusiwa minder gaan spelen. Een vervanger voor hem is er niet in de selectie. Alternatief Abdel Harroui werd lang omworven, maar bleek te duur. De andere middenveldposities zijn dubbel bezet. Voor Sam Schreck moet er een oplossing komen. De jonge Duitser komt al twee jaar weinig aan spelen toe.

Zeven aanvallers

Voorin liggen er met De Leeuw, Jørgen Strand-Larsen, Patrick Joosten, Mo el Hankouri, Paulos Abraham, Kian Slor en de aan Den Bosch verhuurde en zich daar sterk ontwikkelende Romano Postema al zeven aanvallers vast. Arjen Robben kan zo bijtekenen en over huurling Alessio Da Cruz is trainer Danny Buijs ook tevreden. Nieuwe namen zijn dan niet te verwachten.