Streep door publieke herdenking bij monument Appèlbergen. Voorlezen namen slachtoffers, speeches en poëzie op website

Stichting 3 mei herdenking Appèlbergen heeft met oog op de coronamaatregelen een streep gezet door de traditionele herdenking bij het monument in de Appèlbergen bij Glimmen. De herdenking ging vorig jaar ook al niet door.

Op het monument in de Appèlbergen prijken de namen van 34 personen die zijn vermoord bij de April-meistaking van 1943. Hun lichamen zijn in massagraven in de Appèlbergen zijn gedumpt.

Continuïteit van het herdenken vasthouden

De slachtoffers worden ieder jaar op 3 mei herdacht, behalve in coronatijden. Stichting 3 mei herdenking Appèlbergen hecht er echter grote waarde aan ‘de continuïteit van het herdenken’ vast te houden. Daarom legt haar bestuur maandag 3 mei een bloemstuk bij het monument.

Verder lezen leerlingen van het Maartens College in Haren de namen van de slachtoffers voor en draagt een leerling van de Quintusschool in Glimmen een gedicht voor.

Opnames op website

Opnames hiervan, alsmede van toespraken van commissaris van de Koning René Paas en wethouder Philip Broeksma, worden op de website van de stichting geplaatst. Dat geldt ook voor beelden van dichter Arjen Boswijk, die een gedicht over het monument voordraagt.