The Market Hotel aan de Grote Markt in Groningen opent haar deuren op 1 mei

The Market Hotel opent op 1 mei haar deuren op de Grote Markt in Groningen. Het hotel brengt volgens eigenaar WestCord Hotels ‘een ode aan haar locatie en aan de geschiedenis van Groningen’.

Het hotel combineert ‘historische trapgevels met moderne architectuur’. Met de toevoeging van The Market Hotel is gemeente Groningen klaar met de transformatie van de Grote Markt.

De Berlijnse architect Thomas Müller heeft het hotel ontworpen. Via een publieksstemming tijdens het Groningse festival Let’s Gro in 2017 konden inwoners stemmen op drie verschillende ontwerpen waarna de keuze is gevallen op het ontwerp van ‘klassieke trapgevels met eigentijdse architectuur’.

Restaurant, bakkerij en dakterras

The Market Hotel heeft op de begane grond een restaurant met twee terrassen aan de Grote Markt en de Nieuwe Markt en een eigen bakkerij. Er zijn 123 hotelkamers, verdeeld over zes verdiepingen. Het hotel biedt wellnessfaciliteiten en 160 vierkante meter aan vergaderruimte. Op het dak wordt een terras gerealiseerd met een ‘panoramisch uitzicht over Groningen’.

Café Willem Albert

Het restaurant is vernoemd naar Willem Albert Scholten. Van 1881 tot 1892 woonde hij op de plek waar The Market Hotel wordt geopend. Hij was de eerste Nederlandse industriële multinational en bezat fabrieken tot aan Polen en Oekraïne. Hij liet meer dan 20 fabrieken bouwen op het gebied van onder andere aardappelzetmeel. Daarnaast stapte hij als grootinvesteerder in de Holland-Amerika Lijn, die rond 1870 in financiële moeilijkheden verkeerde.

Terrassen

Zowel aan de Grote Markt als de Nieuwe Markt komen ruime terrassen met meer dan 250 zitplaatsen. Naast Café Willem Albert komt een bakkerij met eigen ingang aan de Grote Markt. In de kelderverdieping van het hotel komt een ‘wellness met een fitnessruimte, Finse sauna, Turks stoombad en twee behandelruimtes’.

The Market Hotel is aardbevingsbestendig gebouwd en heeft geen gasaansluiting: het wordt een ‘all-electric’ hotel.