Studenten Academie Minerva beschilderen de kale betonnen muur waar tbs-patiënten op uitkijken vanuit hun kamer in de Van Mesdag-kliniek in Groningen

Studenten van Academie Minerva gaan een deel van een grijze muur van de Van Mesdagkliniek in Groningen beschilderen. ‘Het doel is dat de afbeeldingen inspirerend werken voor patiënten’, laat de kliniek weten.

Zowel patiënten als medewerkers hebben gestemd op concepten die de studenten vooraf hebben gemaakt. De studenten schilderen het winnende ontwerp: een landschap met bergen, op de muur.

Patiënten die bijna klaar zijn met hun behandeling wonen in een deel van de kliniek waar ze nu nog uitkijken op een kale, grijze muur. Een patiënt: ,,Elke dag kijk ik naar die grijze muur, wat me confronteert met het opgesloten zitten en waarom ik hier zit”.

Uitzicht

Om hier verandering in te brengen is het project ‘Uitzicht’ bedacht. Initiatiefnemer en senior onderzoeker Mariëtte van Denderen: ,,Uit onderzoek blijkt dat een mooie omgeving bijdraagt aan positief gedrag. De patiënten die op de muur uitkijken bereiden zich voor op hun terugkeer naar de samenleving. Het doel is dat de afbeeldingen inspirerend werken voor hun nieuwe toekomst”.

Geen gevangenis

Patiënten en medewerkers zijn bij het project betrokken: ze praten met de studenten en geven de studenten ideeën. Volgens behandelcoördinator Harm Heijs speelt de woonomgeving een belangrijke rol in het welzijn van een mens. ,,We proberen in de kliniek een therapeutisch milieu te creëren waarbinnen patiënten kunnen profiteren van een behandeling. De Mesdag is geen gevangenis. Patiënten verblijven relatief veel op hun kamer en kijken dan tegen deze grijze muur aan. Het aankleden van deze muur zal een prettiger uitzicht geven en de stemming kunnen verbeteren.”