Donar Groningen naar derde plaats na zege in Rotterdam

GRONINGEN Het is de tweede wedstrijd van Donar Groningen onder leiding van hoofdcoach Pete Miller. De basketballers moeten het opnemen tegen Feyenoord, een team dat de Groningers al vaak lastig heeft gemaakt. De inzet is plaats drie in de Play-Offs.

Toon van Helfteren, de coach van Feyenoord, hoeft niet een ingewikkeld gameplan te bedenken om Donar te bestrijden. Tot op heden is de zoneverdediging zeer effectief gebleken. Hij weet dat de Groningers dikwijls tegen een laag percentage schieten. Zit de bucket dicht, dan worden ze tot het nemen van verre schoten gedwongen en als gevolg daarvan laat hij zijn ploeg de zone dan ook spelen. In het eerste kwart lijkt hij het bij het juiste eind te hebben, ook al schieten Leon Williams en Jarred Ogungbemi-Jackson van Donar elk twee driepunters binnen. Dankzij drietjes van Juan Davis eindigen de Rotterdammers namelijk met een kleine voorsprong: 20-17.

Donar komt dichterbij en loopt uit

In het tweede kwart hebben de Noordelingen de instructie om van dichterbij te scoren. Behalve een enkel drietje van Davonte Lacy, wordt de opdracht perfect uitgevoerd. Tekenend is de intelligente pass van Lacy op Henri Caruso die zo vrij als een vogel onder de Rotterdamse ring staat en eenvoudig scoort. Donar beloont zichzelf, gezien de 38-42 ruststand. In kwart drie blijkt hoezeer de Rotterdammers afhankelijk zijn van twee spelers, bij de afwezigheid van Jeroen van der List. Het zijn Davis en Arunas Mikalaunas die hun ploeg dragen. Zij moeten echter toezien hoe de scores bij Donar van vrijwel alle spelers komen en het derde kwart is afgelopen bij 60-74.

Degelijke winst

Dat de winst naar Donar gaat staat inmiddels wel vast. Het verschil tussen beide ploegen loopt zelfs op tot twintig punten (67-87). Het betekent niet dat Donar als een geoliede machine speelt. Daarvoor komen er nog te veel slordigheden in de passing voor. Maar de vechtlust van de ploeg zorgt ervoor dat er een degelijke overwinning wordt behaald. De laatste scores van de wedstrijd komen op naam van Justin Watts, die weinig zin in trakteren heeft. Hij kan de honderd punten volmaken maar mist. Eindstand 80-99. Het is bijna vanzelfsprekend dat Ogungbemi-Jackson topscorer voor Donar is, ditmaal met 20 punten. De kleinste van het veld trekt ook nog eens 8 rebounds van de borden, net als Caruso.

Prijzen verdelen

Donar heeft door deze winst beslag gelegd op de derde plaats op de ranglijst. Het zal het tijdens de Play-Offs moeten opnemen tegen Den Helder Suns. Maar eerst is er het korte bekertoernooi, waarin de Groningers de eerste ronde mogen overslaan. De tijd dat de prijzen verdelen komt eraan. Er zal nog hard gewerkt moeten worden om een aanspraak op een titel te kunnen maken. Toch is er een sprankje hoop op betere tijden nu werklust en plezier het spel, en daardoor de resultaten, beter uit de verf doen komen.

Jan Weeber