Hou je huis niet alleen vanbinnen maar ook vanbuiten goed schoon

Aangeboden door: Univé

Met lange lentedagen voor de boeg is het ook weer tijd voor een grote schoonmaak. Van keukenkastjes tot lichtschakelaars: alles in huis krijgt een grondige poetsbeurt. Maar hoe schoon is de buitenkant van je woning eigenlijk?

Dit zijn twee belangrijke voorjaarsklusjes buitenshuis, waaronder de schoorsteen vegen.

Klusje 1: Maak de dakgoten schoon

Van de dakgoten merk je niks, totdat ze opeens verstopt zitten. Het hele jaar door verzamelen de goten namelijk allerlei vuil en resten. Zoals oude bladeren, mos, takjes en modder. En als je te lang wacht met de dakgoot schoonmaken, kunnen de goten het regenwater niet meer goed afvoeren.

Schimmel en lekkages

Het gevolg daarvan is dat de dakgoot verstopt en beschadigd kan raken. Als je pech hebt, moet je de goten dan zelfs laten vervangen – en daar hangt een aardig prijskaartje aan. Ook kunnen verstopte goten vochtproblemen, schimmel, houtrot en lekkages veroorzaken. Zowel binnenshuis als buitenshuis.

Beste tijd van het jaar

Zorg dat je de dakgoot minstens één keer per jaar laat reinigen. Het voorjaar en de herfst zijn hier ideale momenten voor. Schakel daarom op tijd een erkende vakman in of bel je dakgootservice. Ga je zelf het dak op met een ladder en een grote emmer? Zoek dan van tevoren uit hoe je dit veilig doet.

Klusje 2: Laat de schoorsteen vegen

Na een winter lang dienst te hebben gedaan, heeft je open haard of houtkachel wel een onderhoudsbeurt verdiend. Het jaarlijks vegen van de schoorsteen is niet verplicht, maar wel verstandig. Als je deze onderhoudsbeurt vergeet of overslaat, is er namelijk een aanzienlijke kans dat het op een dag misgaat en er brand in huis uitbreekt.

Schoorsteenbrand

Als je stookt blijven er allemaal onverbrande deeltjes en aanslag achter in het rookkanaal. Het is belangrijk om deze tijdig en professioneel te laten reinigen. Deze resten zijn immers licht ontvlambaar, en als ze vlam vatten kunnen ze rookontwikkeling of een schoorsteenbrand in huis veroorzaken.

Brandweer

Schoorsteenbranden komen vaker voor dan je denkt. Van alle woningbranden in Nederland is vuil in de schoorsteen een van de meest voorkomende oorzaken. Sterker nog, de brandweer moet er jaarlijks wel tweeduizend keer op uit om een schoorsteenbrand te blussen.

Schoorsteenservice

Heb je al een tijd de schoorsteen niet laten vegen? Schakel dan een vakman in of abonneer je op een schoorsteenservice. Dan kun je weer onbezorgd stoken als vanouds, mét een brandschone schoorsteen.