FC Groningen pakt geen bonuspunten meer

GRONINGEN Als een club uit het rechter rijtje, zo presteert FC Groningen sinds de winterstop. Vijf gewonnen, zes verloren.

Vooral de laatste twee maanden verloopt de pun-tenoogst stroperig, Van de laatste zes wedstrijden werd er maar eentje gewonnen.

FC Groningen liet zich tegen PSV in verdedigend opzicht wel weer eens van zijn beste kant zien. De Brabantse topploeg kon over al zijn aanvallende troeven beschikken en had er met Noni Mandueke en Mo Ihattaren zelfs nog twee achter de hand.

In de voorste linie heeft PSV misschien nog wel betere spelers dan Ajax, waar de kwaliteit veel beter over de linies is verdeeld. Ondanks het surplus aan aanvallende kwaliteiten lukte het PSV niet om heel veel uitgespeelde kansen te creëren tegen het fel en compact verdedigende FC Groningen.

Drie afgekeurde goals

De drie afgekeurde goals van de thuisploeg flatteerden het totaalbeeld sterk. Slechts bij de afgekeurde treffer van Gakpo, ingeleid door een van de spaarzame foutieve passes van Alessio Da Cruz, ging het om millimeterwerk en leek er op het eerste oog geen sprake van buitenspel.

De beslissing van de VAR om PSV een penalty toe te kennen na onvermijdbaar hands van Wessel Dammers was ridicuul. De beslissing om de goals van Zahavi en Malen af te keuren was indiscutabel.

Alles bij elkaar genomen creëerde een sterk PSV niet meer dan vier of vijf redelijke tot goede kansen. FC Groningen kwam er tot drie redelijke. Ahmed el Messaoudi schoot op aangeven van de multi-inzetbare Mo el Hankoui tegen de paal, terwijl Jørgen Strand-Larsen zich in kansrijke positie tot tweemaal toe liet inhalen door een PSV-verdediger. Twee situaties waaruit een snellere spits zoals de aan Den Bosch verhuurde Romano Postema wellicht meer had weten te halen.

Scoren gaat moeilijk als vanouds

Op de zege van PSV viel niets af te dingen, maar voor de winterstop peurde FC Groningen nog wel eens een punt uit dit soort wedstrijden. Het scoren gaat echter moeilijk als vanouds. Topscorer Strand-Larsen heeft al in geen tijden meer goed gespeeld. De Noor oogt vermoeid. Hij wint nog maar zelden een duel over de grond, van luchtduels moet hij het ondanks zijn lengte door een matig ontwikkeld gevoel voor timing sowieso al niet hebben. De meeste van zijn negen goals heeft hij gemaakt op aangeven van Bart van Hintum en Gabriel Gudmundsson. De eerste is zijn basisplaats kwijt, de tweede viel al na ruim twintig minuten uit met een vreemde enkelblessure. Hij leek zich maar heel licht te verstappen.

Zondag ontvangt FC Groningen Sparta. In de huidige vorm wordt ook dat weer een loodzware wedstrijd.