Donar Groningen ten onder in bekertoernooi

GRONINGEN Yoast United is een nieuwe ploeg in de Dutch Basketball League, spelend in sporthal De Schaapskooi in Bemmel. Het team wordt geleid door coach Matthew Otten, ooit basketbalkampioen bij Donar.

De Bemmelaren zijn ongeslagen kampioen van de Elite B. Een lagere divisie, dan waarin Donar heeft geacteerd. Maar wel een team om voor op te passen.

Yoast leunt voor het grootste deel op drie Amerikanen: Kaleb Warner, Luke Austin en Jett Speelman. Zij leven vooral van de driepunter. Over dat schot zegt men dat je erbij leeft en doodgaat. Dat wil zeggen dat een ploeg die goed op schot is en blijft wedstrijden winnen kan. Maar zakt het schotpercentage dan kost het je juist de winst. Immers: schoten van ver worden vaker gemist dan die van korte afstand. Is een ploeg, die voornamelijk driepunters schiet, moe aan het worden, dan zakt het schotpercentage vanzelf en mogelijk dat Donar op dat laatste heeft gerekend.

Verschillende spelstijlen

In een week tijd wordt het hele bekertoernooi afgewerkt. Wie een wedstrijd wint gaat door, wie verliest kan naar huis. Zowel Yoast als Donar zijn daarvan doordrongen. Het levert, in het eerste kwart, een prettig schouwspel op. In de aanval schiet Yoast, via het genoemde drietal, vrijwel alles van buiten de bucket raak. Dit in tegenstelling tot Donar, dat juist de punten vlakbij de Bemmelse basket verzamelt. De stand eindigt bij 29-31, waarna de Groningers in het volgende kwart ook vier drietjes op rij produceren. De kemphanen blijven de punten uitwisselen, en gaan met 48-52 naar de thee.

Desastreus derde kwart

Blijkbaar is de thuisploeg goed uitgerust uit de kleedkamers gekomen. Er wordt een 14-6 run geplaatst. De driepunters vliegen de Groningers om de oren, soms meters van de driepuntslijn vandaan. Er lijkt een grote verrassing in de maak als kwart drie stopt als het 77-65 staat. Gaat David Goliath verslaan? Het antwoord is bevestigend, ook al doet de Groningse ploeg alles om dat te voorkomen. De defensie wordt nog eens opgekrikt en de passlijnen van de Bemmelaren afgeschermd. Als Jarred Ogungbemi Jackson voor Donar de stand op 79-81 brengt, staat zijn ploeg zelfs voor. Maar de nieuwelingen uit de DBL geven niet op. Er volgen nog wat drietjes en zo wordt Donar het bekertoernooi uitgeknikkerd. Het boeiende gevecht eindigt op 97-91. Het is feest in De Schaapskooi.

Amerikaanse spelers

Menigeen die de wedstrijd heeft gezien zal zich afvragen waar zo’n nieuwkomer zulke goede Amerikaanse spelers toch vandaan haalt. In vergelijking met Donar spelen ze gedurfd, fel en uiterst trefzeker. Ze dragen niet de last van het stempel de favoriet te zijn. Wat dat betreft is het Ogungbemi Jackson, die Donar dragen moet de enige vaste waarde en spelen de andere buitenlanders erg vlak. Het is te weinig om inderdaad de favoriet voor een prijs te mogen heten. De DBL beker is al aan de neus van de Groningse ploeg voorbij gegaan. Overigens niet als enige ploeg die vooraf tot kanshebber is gebombardeerd. Ook Heroes Den Bosch en ZZ Leiden resten niets anders dan de wonden te likken, na nederlagen tegen Feyenoord en BAL.

Jan Weeber