Een hypotheek, hoe werkt dat?

Aangeboden door: Ikbenfrits.nl

De woningmarkt is al geruime tijd oververhit en dat heeft consequenties voor iedereen die op zoek is naar een huis. Wanneer je de cijfers over 2020 bekijkt, blijkt dat in de provincie Groningen de gemiddelde prijsstijging het grootst was. In deze provincie steeg de verkoopprijs van een huis met gemiddeld 10,4 procent, veel meer dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent.

Ondanks dat werden er nog steeds veel woningen verkocht, maar met name starters hebben het zwaar. Hogere prijzen betekent vaak ook een hogere hypotheeksom en dan is het maar de vraag of je op grond van je maandelijkse inkomsten het benodigde bedrag bij elkaar kunt krijgen. Want hoe werkt dat precies, als je een hypotheek wilt aanvragen? 

Wat is een hypotheek?

Simpel gezegd is een hypotheek een lening die je afsluit met je eigen huis als onderpand. Je leent bij een hypotheekverstrekker het geld dat nodig is om een woning te kunnen kopen. Dat geld wordt door de hypotheekverstrekker in één keer op je rekening gestort, zodat jij in staat bent om de volledige koopsom van de woning aan de verkopende partij te kunnen betalen. Vervolgens betaal je dat geld in maandelijkse termijnen terug met een deel rente daar bovenop. Die rente is de winst voor de hypotheekverstrekker. Kun jij je maandelijkse termijnen niet meer betalen? Dan is de hypotheekverstrekker gerechtigd om je - in het uiterste geval - uit je woning te laten zetten en het pand te verkopen. Het is dan ook niet voor niets dat een hypotheekverstrekker kritisch kijkt naar je maandelijkse inkomsten en eventuele schulden.

Keuzemogelijkheden

Als consument heb je diverse keuzes met betrekking tot de hypotheek die je afsluit. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse soorten hypotheek. De meest gangbare zijn de annuïtaire hypotheek en de lineaire hypotheek. Bij de eerstgenoemde vorm betaal je in eerste instantie meer rente dan aflossing, bij de tweede vorm betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing, met daarbij de rente, die geleidelijk daalt in de loop der jaren. Naast de verschillende hypotheekvormen zijn er natuurlijk ook veel verschillende hypotheekverstrekkers. Als je bewust en duurzaam leeft, zul je wellicht ook liever willen kiezen voor een bank die zijn geld op duurzame wijze investeert. In dat geval kun je bijvoorbeeld een ASN hypotheek afsluiten en natuurlijk profiteer je ook dan nog steeds van de gunstige rentestand die al geruime tijd van toepassing is op hypotheken.