Lekken van informatie geeft veel beschadiging | column Theo van der Werff

Alsof er geen belangrijker zaken zijn, zoals het formeren van een kabinet of met elkaar zorgen dat we de gevaren van corona in de hand weten te houden, gaan we ons druk maken over de gelekte informatie over de toeslagen en gaan we Omtzigt verder beschadigen.

We zijn gespeeld verbaasd over de gehele affaire maar dit spel is al zo oud als ook de politiek bestaat. Iedere leider, rechts of links, heeft een hekel aan parlementsleden die opkomen voor het belang van hun kiezers.

Maar een meerderheidskabinet heeft weinig moeite met oppositiepartijen die vervelende vragen stellen. Dat levert doorgaans geen gevaar op en het volk krijgt toch het gevoel dat er door de oppositie voor hun mening opgekomen wordt - maar het volk heeft niet door dat het besluit al vanaf het begin vaststaat. Het is net als de inspraakavonden over van alles en nog wat. Mensen die het spel kennen weten dat dit alleen voor de bühne bedoeld is en er niets zal veranderen.  

Dus het is heel gewoon dat een regering zo min mogelijk informatie geeft, om zichzelf niet te beschadigen. Als het dan ook nog om een kamerlid van een regerende partij gaat, zal alle legale en misschien illegale druk op die persoon uitgeoefend worden om te voorkomen dat hij of zij het kabinet zal  verzwakken.

Persoonlijk vind ik het ook een groot goed dat je op bepaalde plekken weet dat wat daar besproken wordt ook echt binnenskamers blijft. Anders kan je immers nooit vrijuit brainstormen en besluiten nemen.

In familiesfeer

In de familiesfeer en onder vrienden is het gelukkig doodnormaal dat je in vertrouwen over zaken kunt praten zonder anderen te beschadigen.
In dit geval vind ik het lekken ook zeer kwalijk en wel omdat je iemand nog verder beschadigt die al ziek thuis zit. In de tussentijd wordt er niet geregeerd en is er geen tijd om de werkelijke problemen op te lossen.

Buiten dat de lekker de zaak nog beroerder maakt voor de beschadigde heeft hij blijkbaar behoefte om zijn geweten te sussen, doordat er medewerking is gegeven aan verkeerde besluiten. Maar het zou pas echt van een sterke persoonlijkheid getuigen door uit de anonimiteit te stappen, ermee voor de dag te komen en de straf voor het lekken uit te zitten, eventueel in de gevangenis.

Maar zulke integere sterke mensen zitten denk ik niet in de politiek.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant