Elmer’s sluit de deuren

GRONINGEN Het was er altijd een gezellige boel: bij Elmer’s in de Nieuwe Ebbingestraat kon je terecht voor een vrolijk geserveerd broodje, een bak leut, taartjes om je vingers bij op te eten en een stralende glimlach van de bediening. Het was een bijzondere lunchroom, want veel leden van de equipe hadden een beperking. Maar Elmer’s gaat sluiten.

In 2010 ging Elmer’s van start. Een bijzonder initiatief van Elmer Radstaak. Elmer heeft zowel het syndroom van Down als een sterke wil en een fijne familie. Toen Elmer te kennen gaf dat hij de horeca in wilde, nam de familie die wens heel serieus.

Dat er horecabloed door zijn aderen stroomde was ze al opgevallen in de familie. Altijd als er een feestje was in huize Radstake, stond Elmer klaar om de drankjes te serveren en de taart te snijden. Elmers zus Lotte had de hotelschool gedaan, Elmers moeder haalde haar horecapapieren en in 2010 startten broer, zus en moeder Elmer’s in de Oude Ebbinge. Het was een succes. De frisse, witte uitstraling van het pand, de lichte lunches, de high-teas en de gezelligheid trok veel publiek.

Al snel groeide de brigade van Elmer’s. Op maandag was de zaak gesloten, maar zat het personeel niet stil. Zo oefenden hoe ze zich in de bediening moesten gedragen, dede workshops en cursussen kaasmaken en gingen op excursie om meer te leren over het horecavak. Het betaalde zich uit: de broodjes van Elmer’s wonnen prijzen en de brigade van Elmer’s mocht tijdens Noorderzon zelfs een paar keer koken voor het stadsbestuur. En na afloop was er natuurlijk altijd tijd voor een dansje met de stereo op tien.

Door corona konden het afgelopen jaar veel activiteiten niet doorgaan en was de zaak vaak dicht. Er komt een soortgelijke lunchroom in het inmiddels vrijwel lege pand.

Door Bram Hulzebos