Enorme drukte in binnenstad

GRONINGEN De binnenstad was zaterdag overvol. In de Herestraat probeerden stewards de looproutes voor het winkelend publiek te scheiden. Op de Vismarkt kon je over de hoofden lopen. Er stonden lange rijen voor de terrassen.

De versoepeling van de coronamaatregelen had onmiddellijk effect op de binnenstad: alle winkels mogen open, de terrassen stonden (tot zes uur) buiten. Op de terrassen voor De Groote Griet en de Drie Gezusters aan de zuidzijde van de Grote Markt is geen tafeltje meer vrij. Twee aan twee zitten mensen achter de uitgebreide lunch of een glas. Tot aan het Grand Theatre staat een rij mensen die wachten tot er een plekje vrijkomt. De bediening heeft maar ranja aangemaakt om het wachten wat te verzachten.

Marijke Knol runt de bediening en geniet zichtbaar van de drukte. Ze heeft geen idee hoe het op andere plekken in de stad is. ,,Ook zo druk?”

Ja, ook zo druk. De zuidzijde heeft sinds afgelopen weekend concurrentie op de Grote Markt. De Poffertjeskraam van Trijnko Nieboer staat in volle glorie te pronken aan de voet van de Olle Grieze en aan de oostwand is voor het eerst het terras geopend van het nagelnieuwe Market Hotel dat dit weekend opende. Het hotel heeft 123 kamers. Op de begane grond is een groot restaurant. Daar kunnen we nog even niet in. Daarvoor moeten de maatregelen eerst verder worden versoepeld.