Waarom Emmen ‘leuker’ voetbalt dan FC Groningen

GRONINGEN FC Groningen gaf zondag tegen Sparta een vervolg aan een zeer zwakke reeks. De ploeg van trainer Danny Buijs staat nog steeds zevende maar presteert en voetbalt al weken als een degradatiekandidaat.

Een echte degradatiekandidaat als FC Emmen voetbalt momenteel veel beter en is zondag op het eigen kunstgras torenhoog favoriet in de noordelijke tweestrijd.

Ook al zou FC Groningen zijn laatste drie wedstrijden verliezen en Emmen die winnen, dan nog is groen-wit aan een veel beter seizoen bezig dan de Drenten. Het verschil is zelfs dan nog vijftien punten in Gronings voordeel. Maar waar FC Emmen tot aan de kansloze 4-0 nederlaag tegen Ajax al weken goede prestaties aan minimaal redelijk goed voetbal koppelt, daar lijkt het voetbal van FC Groningen aan de bal al weken nergens meer naar.

Spel van achteruit

Het grote verschil tussen beide ploegen is het spel van achteruit. Bouwt Emmen zijn aanvallen op via het middenveld en beide goed meevoetballende backs, daar peert FC Groningen de bal meestal op goed geluk naar voren of breit achterin oeverloos rond.

De verklaring: Emmen heeft centraal achterin betere voetballers dan FC Groningen, met de aantekening dat spelers als Mike te Wierik en Ko Itakura wel betere verdedigers zijn dan Nick Bakker of diens stand-in Keziah Veendorp. Deze twee vinden echter gemakkelijker medespelers. Ook al doordat zowel de technische vaardigheid van de backs (Bijl en Cavlan) als het positiespel van de middenvelders van Emmen beter verzorgd is dan dat van FC Groningen.

Er is een fase kort voor de winterstop geweest dat ook het veldspel van FC Groningen heel behoorlijk was. Buijs en co. speelden toen met Itakura en Bart van Hintum als centraal duo en Damil Dankerlui en Gabriel Gudmundsson als aanvallend ingesteld backs. Daarvóór zorgden Azor Matusiwa en Daniël van Kaam voor de controle, was Ahmed el Messaoudi een openbaring als aanvallende middenvelder en kreeg spits Jørgen Strand- Larsen aanvoer over de vleugels. Daar is nu geen sprake meer van.

Veldspel tegen Sparta een nieuw dieptepunt

Tegen Sparta bereikte het veldspel van FC Groningen een nieuw dieptepunt. De verdedigers Te Wierik, Dammers en Itakura schoven elkaar eindeloos de bal toe. Dribbelde een van hen eens in, koos geen van de middenvelders of aanvallers de diepte. Aanvallende middenvelder Tomas Suslov was vaak niet aanspeelbaar, terwijl de vleugelspelers Patrick Joosten en Mo el Hankouri zelden goed werden aangespeeld. Eenmaal aan de bal werden ze door twee man ingesloten. Joosten had ook nog eens een van zijn mindere dagen.

Een week geleden voorspelden we hier een loodzwaar duel met Sparta. Als FC Groningen niet snel verbetering toont, is de ploeg zondag kansloos op het kunstgras van Emmen.