Dat is pech, straks is je fiets weg

GRONINGEN Sinds deze week staan er weer heel veel fietsenrekken op de Ossenmarkt. De mannen in het oranje zijn maandag begonnen met de handhaving van het fietsparkeerverbod buitende vakken en rekken in de binnenstad.

Eerst nog rustig aan, maar verderop in de week lopen binnenstadbezoekers die hun fiets zomaar ergens op de stoep zetten de kans dat ze eerst naar de Ossenmarkt moeten als ze naar huis willen fietsen. ,,We zijn vandaag met de nieuwe medewerkers de route langsgegaan om goed uit te leggen wat de bedoeling is:, zegt de voorman van de fietsenophalers.

‘Foutparkeerders’ hadden na constatering van de overtreding nog een uur de tijd om hun fiets alsnog correct te stallen. Vanaf nu verwijdert de gemeente ze al na 15 minuten. ,,Daar beginnen we nog niet direct mee, hoor”, sust de voorman. ,,We willen de burgers nog een beetje laten wennen.” Maar in de loop van de week worden foutgeparkeerde fietsen wel na een kwartier verwijderd.

De aangescherpte regels zijn nodig omdat de coronamaatregelen zijn versoepeld. Daardoor wordt het veel drukker in de stad. Om iedereen zoveel mogelijk afstand te laten houden is zoveel mogelijk plek op de trottoirs nodig. Op veel plekken wordt de ruimte op het troittoir echter versperd door lukraak neergezette fietsen.