Grunneger Moezen voor wijktaxi De Vlinder Rivierenbuurt Groningen

GRONINGEN Muizen te koop! Muizen te koop! Computerbank Groningen heeft 200 muizen in de aanbieding. Als dank.

,,We zijn hartstikke blij met onderdak voor onze werkplaats en cursusruimte van de Computerbank in De Stroming hier in de Rivierenbuurt. Daarom verkopen we Grunneger Moezen voor de wijktaxi. De actie loopt goed. In korte tijd hebben we al 75 verkocht”, zegt een tevreden Hans Huiting van Computerbank Groningen.

De opbrengst van de verkoop van Grunneger Moezen gaat naar wijktaxi De Buurtvlinder voor onderhoud en om kosten te drukken. De Buurtvlinder, een initiatief van MFC De Stroming en Wijkdeal De Wijert, is een elektrisch aangedreven wagentje met plek voor vier personen. De wijktaxi rijdt sinds twee maanden met zes vrijwillige chauffeurs door de Rivierenbuurt, De Wijert en Helpman. Binnenkort rijdt de taxi ook voor bewoners van de Grunobuurt en Corpus Den Hoorn.

Het publiek stapt inmiddels graag in voor een rit, weet Huiting. De meesten rijden naar MartiniPlaza voor vaccinatie. Daarnaast gaan de ritjes naar de kapper of bijvoorbeeld de dierenarts. De wijktaxi wordt veelal gebruikt door mensen op leeftijd die geen auto meer hebben en voor wie de bestemming net even te ver is om te lopen.

Bruikleen

Huiting richtte in 2017 de Computerbank op met twee collega’s. Hij begon met het in bruikleen geven van computers aan mensen met een smalle beurs in de gemeente Groningen en de provincie Groningen. Goed werkende desktopcomputers compleet met scherm, toetsenbord. En goede software.

Huiting: ,,Twee jaar geleden werd het project Leenlaptops geboren. Een project om laptops mee te geven aan leerlingen van basisscholen die thuis geen computer hebben. Om werkstukken te maken of proefwerken te leren zouden die leerlingen op school moeten blijven. Met zo’n laptop kunnen ze dat thuis doen. In Hoogezand werken we daarvoor samen met het Armoedepact, een project om armoede te bestrijden in de gemeente Midden-Groningen.

De Computerbank heeft met locaties in Groningen en Hoogezand zo’n 400 desk-tops in bruikleen en 500 leenlaptops uitgegeven. Iedereen wil tegenwoordig een laptop, maar die zijn moeilijk te verkrijgen omdat ze populair zijn. Van desk-tops kun je zo een volle vrachtwagen krijgen, weet Huiting.

Eigen baas

,,Wat ik met computers heb? Ik krijg al ‘driehonderd’ jaar een kick van ict-technologie. Volgens mij was het 1986 toen ik voor het eerst een personal computer voor mijn neus had. Prachtig! Er ging een wereld voor me open. Mijn toenmalige baas bij gezondheidszorgorganisatie Lentis zei ‘ga maar eens wat proberen’. Bij geestelijke gezondheidsorganisatie GGZ begon ik met computerles geven aan mensen met autisme. Dat beviel goed en het groeide door, later gaf ik ook les aan andere cliënten van GGZ. Nu ben ik eigen baas. Vijf jaar geleden richtte ik samen met mijn vriendin Stichting DIG050 op, een kleinschalige dagbesteding dat begon als computerproject. Inmiddels is de dagbesteding uitgebreid met koken, knutselen en schilderen. DIG050 heeft een computerwerkplaats en cursusruimte in De Stroming aan de Merwedestraat. De medewerkers in werkplaats zorgen voor onderhoud, reparatie en updates.”

Mee met de flow

Huiting gaat mee met de flow. Het kan maar zo dat die laptops over een paar jaar door technologische ontwikkelingen van de baan zijn, en er wat anders op zijn pad komt. IPads bijvoorbeeld. Zo start hij binnenkort met ‘Op de Koffie’. De Computerbank verstrekt IPads aan senioren – een risicogroep in coronatijd - in de Rivierenbuurt. Geheel coronaproof krijgen deze wijkbewoners thuis digitale koffievisite met Zoom (dat is een softwareprogramma voor videotelefonie).

Voor de Grunneger Moezen-actie bouwde Huiting als extra een website met een aanmeldformulier voor de Buurtvlinder. Eerder organiseerde hij als dank voor onderdak de alternatieve 4Mijl nadat de echte 4Mijl van Groningen was afgelast door corona. Het alternatief bestond uit een wandeling door de Rivierenbuurt compleet met pleisterplaatsen, kluunplaatsen, stempelposten en feestjes onderweg. Een andere keer organiseerde hij een online Bingo via Zoom.

,,Waar ik het voor doe? Mensen gewoon beetje helpen, dat maakt mij blij. En gelukkig zijn er bedrijven die ons goed gezind zijn en ons trouw voorzien van afgeschreven devices. Vorige week bijvoorbeeld werden we verrast door GasTerra. Die leverde een voorraadje van twintig IPhones bij ons af. Prachtig toch! Daar kunnen we weer mensen mee blij maken.”