Borden Herdenken Maartenscollege in Haren naar de Biotoop

Sinds tien jaar organiseert het Maartenscollege elk jaar in april en mei het project Herdenken. Voor de huizen waar Harense oorlogsslachtoffers woonden, staan een dag lang in april houten borden met foto’s en personalia van de slachtoffers. Dit jaar gaat het project voor de tweede keer op rij niet door. Ook hebben de borden een nieuw onderkomen gekregen.

Derdejaars leerlingen van het Maartens vertellen voor die huizen aan rondfietsende eerstejaars leerlingen en aan passanten de levensverhalen van de mensen op de borden. Op 4 mei staan de borden weer voor de huizen en ’s avonds, tijdens de dodenherdenking, bij de dorpskerk.

Een indrukwekkend project, dat elk jaar wordt uitgebreid en waaraan door velen belangeloos wordt meegewerkt. Bijvoorbeeld door de docenten van het Maartenscollege onder aanvoering van initiatiefnemer Ineke van den Berg, door de bewoners van de huizen waar de borden staan (zij huisvesten de borden tussen de ‘aprildag’ en 4 mei), door nabestaanden, door vormgever Koos Staal, door de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen en door Peter Hidding die voor vervoer en reparaties zorgt.

Nieuw onderkomen Herdenkingsborden

Vanaf het begin werd het project ook omarmd door de gemeente Haren. De borden mochten op de gemeentewerf worden opgeslagen en op de ‘aprildag’ zorgden de medewerkers van de gemeente voor het vervoer naar de huizen. Helaas oordeelde de nieuwe gemeente Groningen dat dit geen taak was voor Gemeentewerken en dus moest er een nieuw onderkomen worden gezocht voor de borden. Niet eenvoudig, want het gaat inmiddels om 26 borden. Dat nieuwe onderkomen werd spontaan aangeboden door Cor Bos uit de Biotoop. Een hartverwarmend aanbod dat zeer gewaardeerd wordt. Inmiddels hebben de borden er een mooie plek gekregen. Met hulp van de mensen van de gemeentewerf en van Cor Bos zelf.

Geen Herdenkingsborden door corona

Helaas kon het project in deze vorm ook dit jaar geen doorgang vinden door de Coronamaatregelen. Uiteraard ging het project Herdenken in alternatieve gedaante wel door op het Maartenscollege. Hopelijk kunnen de borden volgend jaar april en mei weer als vanouds voor de huizen en bij de kerk staan, zodat de verhalen over de oorlogsslachtoffers doorverteld blijven worden. Want herdenken blijft nodig en dit project bereikt honderden mensen.

Dit jaar waren er twee nieuwe borden toegevoegd, van de broers Derk en Menco Rein Mulder.