Afzien in de avondzon

GRONINGEN Nu de zon steeds later ondergaat en de sportscholen nog steeds niet open mogen, verandert het Noorderplantsoen aan het begin van de avond tot een sfeervolle openluchtsportschool.

Aan de westkant van de centrale vijver werken lenige dames en een enkele heer zich de blos op de wangen onder aanvoering van Jorrit Wielinga van Club Hard Werk. Squads, push-ups, lunges, hurken, rennen, buigen en strekken. Het gaat met een intimiderend gemak en onafgebroken, op een flitsende beat uit een meegenomen versterker.

Wielinga is begonnen als bootcamptrainer, maar waagde afgelopen oktober de stap naar een echte sportschool met twee zalen voor groepslessen in een pand aan de Oudeweg. Precies tussen twee lockdowns in. Gelukkig is hij gewend aan afzien, want nu duurt en duurt de lockdown voort. ,,Ik hoop dat we 1 juni open mogen", zegt hij.

Tot die tijd is het Noorderplantsoen helemaal geen slecht alternatief.

Een eindje verderop werkt een half dozijn niet zo piepjonge heren zich zo op het oog iets amechtiger het zweet op de neus op de klanken van een onvervalste smartlap. ,,Was een verzoeknummertje van mij", zegt een van de sportende mannen hijgend. Ze rennen de helling naar de vijver een paar keer op en af en luisteren naar de aanwijzingen van Joop de Wit. Samen met Bart Lakenstein runt hij Joops Bootcamp. Zij hebben geen sportzaal. Geen behoefte aan ook. Buitenlucht, gecombineerd met wat weerbaarheidstrainingen en verantwoord rossen op een aan een boom gebonden kussen.

Afzien in de avondzon, wat heeft een mens eigenlijk nog meer nodig?

Bram Hulzebos