Donar Groningen zet eerste stap naar de halve finale

Na het echec in het bekertoernooi zijn de basketballers van Donar Groningen de strijd om het landskampioenschap begonnen in Den Helder. Spelend in de sporthal, met de vele lijnen op de vloer, aan de Sportlaan wil coach Pete Miller meteen een klinkende overwinning neerzetten, omdat in twee duels het doelgemiddelde meetelt.

GRONINGEN Het eerste kwart laat een gelijk opgaande strijd zien, die eindigt bij 19-19. Het is bij Den Helder vooral de Amerikaan Bolden Brace, die met zijn driepunters scoort. Bij Donar wordt er te gehaast gespeeld en stuiteren veel schoten van de ring. De enige driepunter komt van Leon Williams, de andere scores worden van dichtbij gemaakt. Opvallend is de onsportieve fout die Thomas Koenis incasseert, door naar de bal te duiken. Protesteert Williams omdat hij bij een lay-up op zijn vingers wordt getikt, ontvangt hij onverbiddelijk een technische fout. Het is duidelijk, de heren in het oranje houden het kort.

Donar loopt uit in de stand

In de aanval zet Donar het scoren van dichtbij voort. Zo kan Koenis geregeld zelf de bal in de Helderse basket leggen, of van dichtbij door passen naar een medespeler, zoals naar de prima acterende Justin Watts. Hoewel Den Helder tegen een laag percentage schiet, blijven ze dat toch doen. Van ver bovendien. Het maakt de ploeg kwetsbaar en levert Donar de nodige rebounds op. Met name de hardwerkende Henri Caruso fungeert als stofzuiger; steeds weer duikt hij op bij een terugkaatser. Daarnaast hebben de Suns geen antwoord op het beukwerk onder de borden van Juwann James.

Kleine voorsprong voor Donar

Maar dan gebeurt wat dit seizoen zo vaak is voorgevallen; als Donar voor staat krijgt de ploeg moeite om in het ritme te blijven. Het spel wordt slordig. Er wordt te veel door gepasst, waardoor aanvallen te ingewikkeld worden uitgevoerd. Zelfs bij eenvoudige lay-ups wordt de bal toch weer naar een speler gespeeld, die verderop opgesteld staat. Het biedt Den Helder de gelegenheid om terug te komen tot 51-51. Gelukkig voor Donar brengen Watts, James en Davonte Lacy de ploeg toch nog op voorsprong: 51-57. Voor de vermoeide Heldenaren rest er in het laatste deel van de wedstrijd de opdracht om het verlies niet groter te laten worden. 

Eén been in de halve finale

Voor Donar-coach Pete Miller is het omgekeerd. Nu de Suns hun energie verspeeld hebben moet zijn ploeg geen genade tonen. Dat lukt niet, daar Den Helder in dat kwart vijf drietjes raak schieten. Een merkwaardige technische fout volgt voor Jarred Ogungbemi Jackson. Hij komt ten val in de drukte onder de borden. De scheidsen zien hier opzet in. Flopping oordelen ze. Doordat Jackson al eerder een onsportieve fout had ontvangen, moet hij naar de kleedkamer. Onder leiding van Justin Watts spelen de Groningers de wedstrijd uit. De uitslag van 75-83 moet dinsdag worden verdedigd. Het spel is nog steeds stroef, maar de uitslag telt en is hoopgevend voor een plaats in de halve finale.


Foto: Arnold Meijer (Justin Watts is topscorer bij Donar met 17 punten).