FC Groningen van statisch naar dynamisch met uitblinker Arjen Robben

GRONINGEN Als FC Groningen niet snel verbetering toont, is de ploeg zondag kansloos op het kunstgras van Emmen. Dat schreven we na de zeer zwakke vertoning tegen Sparta (1-2). En FC Groningen toonde verbetering.

De ploeg van trainer Danny Buijs onderging een ware metamorfose en is na de 4-0 zege op Emmen nagenoeg zeker van de play-offs.

Tegen Sparta deed FC Groningen de eigen spelprincipes geweld aan. De club wil zo snel mogelijk vooruit spelen, maar verzandde in balbezit achterin en een gebrek aan dynamiek in de linies daarvoor. Het slechte spel en de nederlaag tegen Sparta had niet alleen voor groot chagrijn onder de aanhang gezorgd, maar ook voor veel ergernis intern.

Meerdere veranderingen

De maandag na Sparta werd er dan ook veel langer op een wedstrijd teruggeblikt dan gebruikelijk. Vrijdag kondigde een goedgeluimde Danny Buijs meerdere veranderingen aan. De coach liet doorschemeren dat zijn jongste spelers (Daniël van Kaam, Tomas Suslov en Jørgen Strand-Larsen) waarschijnlijk niet in de basis zouden starten. De drie presteerden al weken onder de maat. En al vonden sommigen Suslov nog wel aardig presteren, ook de talentrijke Slowaak deed veel meer verkeerd dan goed. Buijs wisselde niet alleen een paar poppetjes maar koos ook voor een andere compositie. Hij speelde met drie centrale verdedigers en daarvoor Azor Matusiwa als vaste controleur en Ramon Pascal Lundqvist als zijn assistent. Met Damil Dankerlui en Mo el Hankouri waren de vleugels sterk bezet.

Uitblinker Arjen Robben

Uitblinker Arjen Robben was in een vrije rol de grote regisseur van het aanvalsspel. Zijn aanwezigheid alleen al zorgde ervoor dat FC Groningen vol vertrouwen de aanval zocht. Met beide flankspelers en met Alessio da Cruz en Ahmed el Messaoudi als veel van positie wisselende medeaanvallers werd FC Emmen aan de hand van Robben min of meer weggespeeld. FC Groningen had meestal een man meer op het middenveld. Emmen kwam daardoor nooit goed in de wedstrijd.