Donar Groningen soepel naar halve finale

GRONINGEN Het is zesenveertig jaar geleden dat Pete Miller uit Groningen vertrok. De speler die fanatiek over reclameborden sprong en Groningen liet zien dat een spelverdeler ook dunken kan, kon niet weten dat hij ooit de hoofdcoach van Donar zou worden.

En zo moet hij zijn favoriete club nu naar het kampioenschap leiden. Of dat lukken gaat valt te bezien, maar de eerste horde, Den Helder Suns, is soepel genomen.

Waar de Suns hun zonedefense weer van stal halen, antwoordt Donar aan de overkant met mandekking. De Heldenaren proberen de thuisploeg tot schoten van ver te bewegen, maar daar gaat die niet in mee. Die weet veelvuldig de bucket in te snijden en daarmee de basket aan te vallen. De Suns spelen fysiek, zoals dat in een beslissingswedstrijd behoort. Even wordt het Juwann James teveel, haalt verhaal bij zijn tegenstrever en ontvangt daarvoor een technische fout. Het kwart stopt bij 20-16.

Kleine voorsprong Donar

In het tweede kwart scherpt Den Helder Suns de verdediging verder aan. Het resulteert in de gelijkmaker van de Amerikaan Bolden Brace en komen de Suns even later zelfs even voor in de stand (24-25). Wederom blijkt het belang van de wedstrijd als Leon Williams en Nino Gorissen het met elkaar aan de stok krijgen en ook zij beiden op een T worden getrakteerd. Na een prachtige slalom van Davonte Lacy van Donar en een buzzerbeater van Bolden Brace, wordt de ruststand 38-33.

Donar rolt de Helderse defense op

Als Den Helder de halve finale wil halen, moet de ploeg in het derde kwart voluit gaan. Daarvoor is de tank echter al iets te leeg aan het lopen. De defensie trekt zich te ver terug onder eigen basket, waardoor de hoeken te vrij komen voor de Groningse schutters. Zowel Henri Caruso (toprebounder met 8 stuks), als Jarred Ogungbemi-Jackson (topscorer met 24 seconden) en Leon Williams paffen hun drietjes raak. Wordt er te ruim buiten de bucket verdedigd, dan weten de Donarspelers de gaten in het geverfde gebied onder de ring goed te vinden. Er ontstaat een groot verschil in de stand: 74-54.

Volgende halte: Den Bosch

De wedstrijd is gespeeld en de concentratie daalt. Zo let Gorissen even niet op en loopt tegen een betonhard block op van Juwann James. Justin Watts wil dunken, maar gooit de bal hoog over het bord. Na die periode vindt Lacy zijn landgenoot Watts voor een schitterend zwevende alley-oop en de jongelingen Shehi Adetunji en Kjeld Zuidema plaatsen een steal, scores en zelfs een dunk. Het is Willem Brandwijk die de honderd punten volmaakt. Het laatste fluitsignaal klinkt bij 105-79 en Donar mag zich opmaken voor een best-of-three tegen aartsrivaal Heroes Den Bosch.

Jan Weeber