Donar Groningen komt drie kwarten mee met Den Bosch

GRONINGEN De apotheose van het basketbalseizoen, de Play-Offs, is gevorderd tot aan de halve finales. Daarin won ZZ Leiden al van Hammers uit Zwolle.

Donar moest het zondagmiddag opnemen tegen aartsrivaal Heroes Den Bosch. De Bosschenaren zijn weliswaar recordkampioen, maar hebben de afgelopen jaren geen finale meer bereikt. Aan Donar de taak dat zo te houden.

Uitgezwaaid door een groep fanatieke fans gaat de blauwe bus richting De Maaspoort voor een wedstrijd die live door de NOS wordt uitgezonden. Die start als een open game, goed geleid door de arbitrage, waarin dan de één en dan de ander een voorsprong neemt.

Bij Donar is het vooral de Nederlander Leon Williams (15 punten) die wederom in vorm is, gesteund door prettig beukwerk onder de borden van Juwann James. Zorgelijk is wel dat losse ballen nogal eens in Bossche handen vallen. Het kwart, dat eindigt bij 20-22, wordt met eenzelfde soort speldeel gevolgd, waarin de schutters van Donar geregeld het screen van een medespeler opzoeken, om daar vanachter raak te schieten. Coach Jaumin van Den Bosch herkent dit en vlucht meteen in een time-out. Beter verdedigd komt Donar daarna moeizaam tot scoren. Dat doet Thomas van der Mars in die periode juist wel, waardoor er een klein gaatje wordt geslagen bij rust: 45-39.

Den Bosch loopt uit en wint

Ondanks de verre driepunters die Miha Lapornik (20 punten) en Demario Mayfield (28 punten) voor Heroes inbrengen, komt Donar in het derde kwart toch weer terug. De verre van goed schietende Damjan Rudez scoort plots zes punten op rij en bij 54-54 is het James die Donar weer naast de gastheren brengt. De Groningers komen zelfs aan het eind van kwart drie op voorsprong door driepunters van Rudez en Jarred Ogungbemi-Jackson (voor Donar de topscorer met 21 punten): 60-61. Maar dan blijkt de uitstekende vorm waarin Mayfield, Lapornik en, de in het vierde kwart messcherpe, Jacori Payne (26 punten) verkeren. De ene driepunter na de andere vliegt Donar om de oren, juist op het moment dat Groningen even moeite met scoren heeft en voor hen de wedstrijd verloopt als een instortend kaartenhuis. Na de gelijke stand van 65-65 stomen de Bosschenaren door naar een verdiende zege van 97-76.

Laatste kans

Door de coronacrisis is deze halve finale gereduceerd tot een best-of-three. Aanstaande dinsdag komt Heroes naar MartiniPlaza en is het voor de Groningers meteen do or die. Nuchter gezien heeft de ploeg gewoon nog twee kansen voor een plek in de finale. Dan zal alles uit de kast gehaald moeten worden. Gebeurt dat niet, dan komt voor Donar de zomervakantie vroeg. Wat zullen veel Groningse fans op hun tanden bijten voor de livestream. Zij zouden, 4500 in getal, hun helden naar de overwinning willen stampen, klappen, juichen en schreeuwen, zoals in het verleden zo vaak is gebeurd. Laat dat er nou juist net niet in zitten.

Jan Weeber

Foto: Arnold Meijer ( Damjan Rudez. Zijn elf punten zijn niet genoeg voor de winst )