FC Groningen presteert boven verwachting

GRONINGEN FC Groningen heeft een prima prestatie geleverd door als zevende te einidigen achter de inmiddels traditionele top zes. En dat met een vrij onervaren en onevenwichtige selectie.

Trainers, spelers en begeleidende staf verdienen daarvoor een groot compliment.

De topclubs Ajax, PSV en Feyenoord en de subtoppers AZ, Vitesse en FC Utrecht hebben zich in financiële en in sportieve zin afgescheiden van de rest. Voorbeeldclub AZ dankt zijn status aan een al jaren goed functionerende jeugdopleiding en dito scouting.

Vaste bewoners top zes

Vitesse en Utrecht zijn uitgegroeid tot vaste bewoners van de top zes dankzij respectievelijk een Russische en een lokale geldschieter. Voor FC Groningen is de top zes veel verder weg dan het dit seizoen leek. De opleiding zit in de lift, maar de club loopt tegen de grenzen van een dunbevolkt gebied aan. En een geldschieter is er niet.

Was die er wel, had technisch directeur Mark-Jan Fledderus succesvoller kunnen opereren op de transfermarkt. Fledderus had zijn trainers graag een spits gegeven die minstens 15 keer zou kunnen scoren. Zo’n spits bleek niet haalbaar. De technisch directeur koos toen maar voor een jonge spits die op termijn een topschutter zou kunnen worden: Jørgen Strand-Larsen. De 21-jarige Noor leek halverwege het seizoen al richting de 15 goals te gaan, maar bleef op negen treffers steken. Hij bleek te afhankelijk van aanvoer over de linkervleugel.

Spel vaak onrustig en slordig

Op die flank bleek Gabriel Gudmundsson de gehoopte sterke wingback. De snelle Zweed met de goede voorzet kon door blessures echter maar twintig keer in de basis starten. Zijn jonge stand-in Thomas Poll werd verhuurd aan FC Dordrecht, waardoor er na de winterstop geen linksbenig alternatief was. Fledderus had ook gehoopt het middenveld nog van een balvaste speler te voorzien, maar pogingen om Diemers, Harroui of Tahiri te strikken mislukten. Het spel was daardoor vaak slordig en onrustig.

Ook bleek er geen goede back-up voor Azor Matusiwa voorhanden. Zonder hem bleek FC Groningen defensief aanzienlijk minder stabiel dan voor de winterstop. Ook een tegenvaller was de beperkte inzetbaarheid van vier van de vijf nieuwe aanvallers. Alessio Da Cruz kwam door fysiek ongemak maar tot 18 basisplaatsen; Patrick Joosten om dezelfde reden tot slechts 14 en Arjen Robben maar tot twee, al had alleen al diens aanwezigheid bijzonder veel waarde. Twee basisplaatsen waren er ook slechts weggelegd voor Paulos Abraham (18). De veruit duurste aankoop van dit seizoen bleek niet klaar voor het grote werk. Hij komt technisch en fysiek nog tekort.

Beste spelers van dit seizoen

De beste spelers van dit seizoen stonden vorig seizoen ook al onder contract. Sergio Padt en Ko Itakura blonken uit en misten geen minuut. Ahmed el Messaoudi bleek met acht goals een vondst achter de spitsen en Mohammed el Hankouri ontwikkelde zich van een dribbelvaardig twijfelgeval tot een van de betere basisspelers. Een zeer positieve ontwikkeling.