Eendrachtig Donar Groningen naar solide winst op Den Bosch

GRONINGEN De strijd in de halve finales van de Dutch Basketball League is in alle hevigheid losgebarsten. Zo weet Landstede Hammers tegen ZZ Leiden er een beslissingswedstrijd uit te slepen. Gaat Donar dat ook lukken?

In de eerste wedstrijd in Den Bosch kwam Donar drie kwarten goed mee, maar zakte in het laatste kwart ineen. In een nog steeds stil MartiniPlaza moet Donar, met alles wat het in zich heeft, aan de bak. Goede spelers maken nog geen goed team, een verschijnsel waar beide ploegen, gezien de pieken en dalen tijdens het reguliere seizoen, mee te maken hebben gehad. Bij Donar speelde vooral de oud-NBA speler Damjan Rudez ondermaats. In deze wedstrijd laat hij echter zien wat hij in zijn mars heeft. In het eerste kwart neemt hij Donar met zijn scores op sleeptouw, maar vooral ook zijn lichaamstaal die op hard werken duidt, is besmettelijk. De losse onderdelen van Donar plakken aan elkaar. Den Bosch staat tegenover een team dat weigert te verliezen. Aan de andere kant is het Demario Mayfield (29 punten) die ongenaakbaar is. Het kwart stopt bij 25-20.

Donar slaat een gaatje

Ook in kwart twee blijft Mayfield een plaag voor Donar, maar hij moet te veel alleen doen. Als hij zijn ploeg met een drietje naar 36-37 schiet, zijn het Rudez, Leon Williams en Jarred Ogungbemi-Jackson (19 punten) die antwoorden. Als Donar zes punten voorkomt neemt coach Jaumin van Den Bosch een time-out. Het helpt weinig als Henri Caruso met een buzzerbeater de ruststand op 51-43 zet. Na de thee volgen minuten lang geen scores, totdat Leon Williams voor de gastheren vier keer op rij scoort. Het noopt Heroes tot een zoneverdediging. Ook dat helpt niet tegen de scoringsdrift van de Groningers, die op driekwart van de wedstrijd een voorsprong van vijftien punten nemen.

Donar naar beslissingswedstrijd

Na drie kwarten gewonnen te hebben begint het laatste deel van de wedstrijd, in de wetenschap dat Donar in de eerste halve finale in dat deel zo kansloos verloor. De arbitrage heeft de fluit gevonden en al gauw staan de ploegen op vijf teamfouten, wat veel vrije worpen tot gevolg heeft. Er is een knalhard blok te zien, uitgedeeld door een goed spelende Willem Brandwijk (18 punten) aan Bosschenaar Jonathan Williams. Donar verdedigt zich de longen uit het lijf, verliest weliswaar het laatste kwart, maar heeft revanche op zichzelf genomen door de wedstrijd met 79-71 te winnen. Zoals oud-Donarspeler Lance Jeter vaak zei: hard work pays off. Donderdag volgen de beslissingswedstrijden in Leiden en Den Bosch. Voor de liefhebber is het smullen geblazen!

Jan Weeber