Hardwerkend Donar Groningen komt tekort in Den Bosch

Op de dag dat de naam bekend wordt van de nieuwe Belgisch-Nederlandse basketbalcompetitie, de BNXT League, staat Donar in de Bossche Maaspoort voor een belangrijke opdracht. Het staat in de halve finale 1-1. De derde wedstrijd is daarom doorslaggevend: gaat Donar, of gaan de Heroes naar de finale om het landskampioenschap?

GRONINGEN Er zullen enige wenkbrauwen gefronst zijn bij het lezen van de naam BNXT League. Fonetisch Bienekst. Wees de volgende, in het Nederlands. In coronatijd zijn de zaalsporten veel leden kwijtgeraakt. Met name bij de jeugd is er veel verlies. Die moet met een taal aangesproken worden, die hen eigen is. En dat is, hoezeer we ook aan het Grunnigs of Nederlands willen vasthouden, toch echt het Engels. Bovendien moet ook de basis worden versterkt, waardoor de toekomst met vertrouwen tegemoet kan worden gezien. Ook Donar, de club met de meeste zaalsportsupporters van Nederland, kent een groot deel oudere fans. Zorg voor aanwas is daarom geboden. Wie de eerste aankondigingen van de BNXT League ziet, herkent, naast de B van België en de N van Nederland, meteen de urban lifestyle van het pleintjesbasketbal. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Scoren blijkt moeilijk

Heroes Den Bosch tegen Donar wordt een wedstrijd van strak verdedigen. Beide teams hanteren een mandekking, met veel switches in de bucket. Het leidt tot een uiterst lage kwartstand van 20-10. Het daaropvolgende kwart blijft Donar last houden van een zeer laag schotpercentage. Bij 37-20 lijkt Heroes over de Groningers heen te denderen, in het teamspel kunnen zij elkaar in de aanval beter vinden. Maar dan brengen de gasten de achterstand voor een deel terug naar een ruststand van 44-35. Het is voor Den Bosch vooral Boy Van Vliet die niet alleen prima schiet (19 punten, net als Miha Lapornik), maar ook steeds overal tussen springt om passes te onderscheppen. Bij Donar is het Henri Caruso die onvermoeibaar blijft rebounden. 

Donar verliest de wedstrijd in het laatste kwart

De wedstrijd wordt door Donar fanatiek voortgezet. De ploeg weet dan ook het derde kwart te winnen. Als Willem Brandwijk de bal binnen tipt staan de Groningers zelfs een puntje voor (58-59). Maar dan neemt de ploeg te snelle schoten die worden gemist en vervolgens kan Heroes weer een klein beetje afstand nemen: 66-62. In het laatste kwart probeert Jarred Ogungbemi Jackson (20 punten) te forceren. In een isolation spelletje is hij het die het schot neemt, maar voor hem en zijn ploeg stokt daardoor het teamspel. In de laatste minuten probeert Donar met een stop-de-klok tactiek de Bosschenaren op de vrije worplijn te krijgen, in de hoop dat zij de vrije worpen missen. En er kan tijd mee te gewonnen worden nu de wedstrijd bijna is afgelopen. Helaas levert die strategie te weinig op, waardoor Heroes Den Bosch de wedstrijd wint met 82-74.

Het seizoen is voorbij

Met deze verliespartij lukt het Donar niet de finale van de Play-Offs te bereiken. Het seizoen eindigt daarmee en kan in de boeken worden bijgeschreven als teleurstellend. Er zijn geen prijzen gewonnen. Toch zal een historicus dat niet als belangrijkste feit aandragen. Van groter belang blijkt de coronacrisis, waardoor er geen enkele wedstrijd voor publiek is gespeeld. Ook het vertrek van coach Rudez, die opgevolgd wordt door Pete Miller, is kenmerkend voor deze jaargang. Bovendien waren er te veel spelers die geregeld hun niveau niet haalden, waardoor er grote verschillen waren in de vorm waarin de ploeg in z’n geheel stak. Groot voordeel hiervan: volgend seizoen kan het alleen maar beter! Met publiek op de tribunes, in elk geval de leden van de BBC en de seizoen- en Goldcardhouders. Hoopgevend is dan ook dat steeds grotere aantallen fans hun nieuwe toegangsbewijs hebben besteld. Reden genoeg om te zeggen: tot ziens, tot Donar!

Jan Weeber