FC Groningen van heel goed naar heel matig

GRONINGEN Als het meezit wordt FC Groningen zevende, als het tegenzit twaalfde. Dat schreven we driekwart jaar geleden. Het werd de zevende plaats.

De basis voor die knappe klassering legde FC Groningen voor de winterstop en in januari en februari toen het vaak niet tegenzat.

Bovenste zes plaatsen

In de eredivisie liggen de bovenste zes plaatsen min of meer vast. Ajax, PSV en Feyenoord eindigen daar sowieso, AZ, Vitesse en FC Utrecht bijna altijd. AZ en FC Utrecht hadden een belabberde competitiestart maar herstelden zich sterk. AZ eindigde zelfs nog als derde, terwijl FC Utrecht op het laatst FC Groningen nog voorbij ging. Goed gestarte clubs als Heerenveen, FC Twente en FC Groningen gingen op het laatst steeds minder presteren. Werd FC Groningen nog best of the rest, Twente eindigde als tiende en Heerenveen werd slechts twaalfde.

Drie delen

Het seizoen van FC Groningen kan in drie delen worden geknipt. Doordat de competitie vanwege corona pas half september begon, werden voor de winterstop maar veertien speelronden afgewerkt. Daarin boekte FC Groningen uitstekende resultaten met als hoogtepunten de 1-0 thuiszege op Ajax en de 2-1 uitzege op AZ. In enkele andere wedstrijden koppelde de ploeg van trainer Danny Buijs aantrekkelijk voetbal aan goede resultaten. Tegen Vitesse en FC Utrecht zorgde een combinatie van sterk verdedigen en geluk voor gelijke spelen. Pas in de laatste wedstrijd voor de winterstop viel de eerste ‘ketser’ te noteren: de 1-0 thuisnederlaag tegen Heracles op een doorweekt veld. Toen was Azor Matusiwa er al niet meer bij. De sleutelspeler in de verdedigende organisatie ontbrak ook geregeld in januari en februari toen in kort tijdsbestek liefst tien wedstrijden werden gespeeld. Met vier zeges, vier gelijke spelen en twee nederlagen werden die goed doorstaan.

Acht punten in tien wedstrijden

Uit de laatste tien wedstrijden haalde FC Groningen echter maar acht punten. Vooral de nederlagen tegen RKC, PEC, Heerenveen en Sparta deden veel afbreuk aan wat er daarvoor was gepresteerd. Nederlagen bij Ajax (3-1) en PSV (1-0) waren ingecalculeerd. Het gelijkspel tegen AZ (0-0) was knap, maar ook saai. Alleen de overtuigende 4-0 tegen FC Emmen stak er bovenuit.

Datzelfde FC Emmen, en ook Willem II, toonden aan hoe gering de verschillen onder te top zes zijn. Beide ploegen meenden zich na een sterk seizoen te hebben versterkt. Willem II degradeerde net niet, Emmen wel. Onder de top zes kun je als ambitieuze club zevende worden, maar ook zomaar vijftiende of zestiende...