FC Groningen: team-Fledderus uit de schaduw

GRONINGEN Terwijl op de internationals Azor Matusiwa en Tomas Suslov na de meeste spelers en trainers van vakantie genieten, en dus team-Buijs even naar de achtergrond verdwijnt, treedt nu team-Fledderus op de voorgrond.

De technisch directeur en zijn scoutingteam moeten met een vrij beperkt budget voor adequate vervangingen en versterkingen zorgen.

De selectie van FC Groningen bestond na de winterstop uit 24 man: drie keepers en 21 veldspelers. Van drie spelers staat het vertrek definitief vast: vleugelverdediger Miguel Angel Leal en de keepers Sergio Padt en Per Kristian Bratveit.

Onzekerheid

Onzeker is nog of Ko Itakura, Alessio da Cruz en Arjen Robben blijven. Komt er over beide aanvallers ruim voordat de training eind juni wordt hervat duidelijkheid, of Itakura er nog een seizoen aan vastknoopt, wordt pas na de Olympische Spelen in zijn vaderland Japan bekend. Tenzij hij eerder een nieuwe club vindt. Verder ligt het in de lijn der verwachting dat enkele spelers een transfer gaan maken. Te denken valt daarbij aan Azor Matusiwa, Ahmed el Messaoudi, Gabriel Gudmundsson, Tomas Suslov of Jørgen Strand-Larsen.

Tegenover het zekere vertrek van het drietal Padt, Bratveit en Leal staat vooralsnog de komst of terugkeer van acht anderen. Vier spelers zijn nieuw: doelman Peter Leeuwenburgh (Cape Town City), de centrumverdedigers Radinio Balker (FC Almere City) en Neraysho Kasanwirjo (Jong Ajax) en aanvaller Michael de Leeuw (FC Emmen). Vier jonge spelers keren terug van verhuur: Nicklas Strunck-Jakobsen (21) van Esbjerg, Jan Hoekstra (22) van Roda JC, Romano Postema (19) van FC Den Bosch en Thomas Poll (19) van FC Dordrecht.

Drie centrumverdedigers

Dat Fledderus er alles aan wil doen om Itakura te behouden - hoe klein ook de kans - geeft aan hoe FC Groningen ook na de vakantie wil kunnen spelen: met drie centrumverdedigers. De club heeft immers met Mike te Wierik, Wessel Dammers, Bart van Hintum en de nieuwelingen Balker en Kasanwirjo al vijf centrumverdedigers vastliggen. Zes man voor twee posities zou erg veel zijn. Van de vijf genoemde centrumverdedigers kunnen Van Hintum en Kasanwirjo overigens ook op andere posities uit de voeten: Van Hintum als linksback en Kasanwirjo als rechtsback of in de Matusiwa-rol van controlerende middenvelder.

Daar de kans erg klein is dat Itakura terugkeert, is het niet ondenkbaar dat FC Groningen een linksbenige centrale verdediger in huis haalt, want op Van Hintum na zijn alle andere centrumverdedigers rechtsbenig. Behalve met nog een centrumverdediger hoopt Fledderus de selectie aan te vullen met een creatieve middenvelder/aanvaller en een speler die een tegenstander kan uitspelen. Precies de profielen waaraan Itakura, Robben en Da Cruz voldoen...

Als het de positie van creatieve middenvelder/aanvaller betreft, is Daleho Irandust ook nog steeds kandidaat. De Zweed leek in de winter al naar Groningen te komen.

Verwachtingen waarmaken

Fledderus zet - terecht - hoog in. Dat schept tegelijkertijd verwachtingen die de club vaak niet kan waarmaken. De spits die 15 keer zou kunnen scoren? Hij kwam niet. Diemers en Irandust wier komst op een haar na beklonken zou zijn? Ze kwamen niet.