Debat drafsport: ‘Dit neigt naar incompetentie’

GRONINGEN De oppositie in de Groninger gemeenteraad is verbijsterd over de manier waarop de vragen over de visie op het Stadspark zijn beantwoord door het stadsbestuur.

,,Het gebeurt me zelden dat er na beantwoording door het stadsbestuur meer vragen zijn dan ervoor”, zei een verblufte Daan Brandenbarg van de SP woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering over de toekomst van het Stadspark. Aan de andere kant van het politieke spectrum vond Jasper Boter van de VVD de beantwoording van de vragen ‘een belediging van de raad’. ,,Dit neigt naar incompetentie.”

Nadat de oppositie z’n gal had gespuwd, zei burgemeester Koen Schuiling dat hij zich de kwalificaties aantrekt. Hij wil hierover in gesprek met de fractievoorzitters.

Aanleiding voor de reuring waren de plannen van het stadsbestuur om het Stadspark een flinke upgrade te geven, waarin ruimte is voor rust en reuring. Op de drafbaan moet de drafsport wijken voor evenementen. Als er geen evenementen zijn dan wordt de drafbaan openbaar toegankelijk.

Er werden gedurende de hele avond kritische noten gekraakt over de mate waarin Stadjers hebben kunnen meepraten over de toekomst van het complete Stadspark. Ook was er kritiek op de manier waarop de raad is geïnformeerd over de (onderbouwing van) de plannen. Over de plannen zelf waren talloze vragen. Het ging mis toen GroenLinks-wethouder Glimina Chakor de vragen beantwoordde die betrekking hadden op de drafbaan als evenemententerrein. Die antwoorden werden als dermate warrig ervaren dat de complete oppositie om tien uur vroeg om een schorsing. De wethouder ontsnapte aan een motie van wantrouwen van de oppositie.

Na het debat over de toekomst van het Stadspark stemde een meerderheid in met de voorgenomen aanpak van het Stadspark. Dat houdt in dat de drafsport definitief verdwijnt van de drafbaan in Groningen. Vrijwel de complete oppositie probeerde nog om het stadsbestuur te bewegen tot een gesprek over een doorstart in afgeslankte vorm, maar volgens het stadsbestuur heeft een dergelijk gesprek geen zin. Om paarden te laten draven in het Stadspark is de sintelbaan nodig en juist die sintelbaan moet er volgens het stadsbestuur uit om grotere evenementen te kunnen organiseren.