Volksvermaken wil draverij op Zuiderdiep

GRONINGEN De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken in Groningen heeft een verzoek ingediend om vanaf volgend jaar op 28 augustus met Bommen Berend een kortebaandraverij te houden op het Zuiderdiep. Dat meldt KVVV-voorzitter Harrie van Ham.

Deze kortbaandraverij moet in de plaats komen van het concours hippique dat tot 2019 met Bommen Berend op de drafbaan in het Stadspark werd gehouden. ,,We hopen daarmee een oude Groningse traditie in ere te herstellen. Al 1672 waren er kortebaandraverijen in Groningen. We zijn ervan overtuigd dat de draverijen aantrekkelijk zijn voor heel veel Stadjers. We hopen dat de gemeente Groningen een deel van het Zuiderdiep hiervoor vrij wil maken.”

In kortebaandraverijen nemen telkens twee paarden het tegen elkaar op. In Roden leiden de kortebaandraverijen ieder jaar met Rodermarkt tot een waar volksfeest.

Van Ham realiseert zich dat een dergelijk evenement in de binnenstad veel vraagt. Zo moet er rekening met de bussen worden gehouden en met de rijroutes van hulpverleningsdiensten. ,,Maar met een beetje goede wil moeten we daar uit kunnen komen.”

Dit jaar wordt Bommen Berend op bescheiden schaal gevierd. ,,We moesten al in april beslissen of we contracten aan zouden gaan. Dat risico vonden we op dat moment, met het oog op Corona, te groot.”

Deze week werd bekend dat het Hullaboo-festival met Bommen Berend in het Stadspark plaatsvindt.