Nationale Buitenspeeldag stad Groningen | Herinnerings in beeld

De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A. Deze week: Nationale Buitenspeeldag.

Helemaal vanuit de Molukkenstraat kwamen ze, de kinderen van de stad. De jongens waren als vogels. Ze kenden de kortste weg, door brandgangen, over binnenterreinen. Om te spelen in het verwoeste stadshart, op de oude fundamenten, hopen zand, met wat daar zoal rondslingerde. En natuurlijk bootje varen in de ondergelopen kelders.

Bij de bevrijding van de stad in 1945 waren de Waagstraat en omgeving in vlammen opgegaan. Alleen het Goudkantoor bleef het oorlogsgeweld bespaard. In 1958 was het gebied tussen het Stadhuis en de Guldenstraat nog altijd niet bebouwd. Dit was mede vanwege de plannen voor uitbreiding van het Stadhuis. Het wit-schitterende Nieuwe Stadhuis was uiteindelijk in 1962 gereed. De Waagstraat was verdwenen.

Na de sloop van het Nieuwe Stadhuis in 1996 keerde de Waagstraat, vergezeld door het Waagplein, terug in het huidige complex.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.

Michael Hermse