Deze verschillende lastechnieken en soorten lasdraad zijn er

pixabay

Een gecompliceerd proces, maar een proces dat je moet kennen als je in de techniek en bouw werkt: lassen. Lassen is een techniek waar we ontzettend veel op leunen in de werktuigbouwkunde, en in alle hoeken van de sector.

Als professional moet je dus weten wat lassen is, welke lastechnieken er zijn en welke gevulde lasdraad je daarvoor nodig hebt. Dat en meer ontdek je in deze blog.

Over lassen

Lassen is een techniek waarbij je door middel van warmte en druk twee objecten met elkaar verbindt. De objecten worden door middel van een lasapparaat warm gemaakt tot het punt dat ze deels smelten. Met een derde object, een lasdraad , maak je de twee vervolgens aan elkaar vast. Een lasmachine gebruiken is een vak apart, dus lassers zijn vaak intern of extern opgeleid. Zo kan het proces veilig verlopen. Als leek aan de slag gaan met een lasapparaat zonder de nodige kennis, is niet aan te raden.

Verbinden met lasdraad

Gevulde lasdraad, TIG lasdraad, laselektroden: het maakt niet uit wat je kiest, je hebt sowieso een materiaal nodig om de twee andere materialen met elkaar te verbinden. Dat is waar een lasdraad voor dient. Het type lasdraad dat je nodig hebt hangt onder andere af van het lasproces. Enkele opties daarin zijn:

  • booglassen zoals MIG of MAG lassen en TIG lassen
  • elektrisch weerstandlassen zoals puntlassen en rolnaadlassen
  • autogeen lassen
  • druklassen zoals ultrasoon lassen, gasdruk lassen, explosie lassen
  • overige lasprocessen zoals inductielassen en infrarood lassen

Per type lasproces gebruik je dus andere verbindingen. Een soort verbindend materiaal dat we echter steeds meer zien, is de gevulde lasdraad.

Over de gevulde lasdraad

Lassen met een gevulde draad doe je met een gevulde lasdraad. Dat ligt voor de hand. Dit type lasproces is een variant op het MIG of MAG lassen. Wat dit proces anders maakt is dat je geen gebruik maakt van extern toegevoegd beschermgas dat uit een gasfles komt. In plaats daarvan is de lasdraad gevuld met dit beschermgas. Het proces wordt daardoor volgens sommigen een stuk simpeler.

De gevulde lasdraad is een holle draad die is gevuld met een fijn laspoeder zoals rutiel of een andere soort. De gevulde draad zelf vormt ook de laselektrode welke dus smelt tijdens het passen. De buitenkant van deze lasdraad is van metaal en gaat op in het smeltbad. De binnenkant echter is gemaakt van een poeder. Dat poeder wordt door de hitte die vrijkomt tijdens het lassen omgezet in gas. Dat gas beschermt weer tegen de schadelijke uitwerking van de lucht rondom het lasproces.

Lassen met gevulde draad

Zoals je nu weet, is het lassen met de gevulde draad slechts één van de vele opties als het gaat om lasdraden en lasprocessen. Meer leren over lassen en verbindingen maken? Er zijn veel erkende opleidingen en werkplekken voor lassers in opleiding!