Stadse Fratsen - Vuurwerk (column)

Eind augustus is het festival Hullabaloo in het Stadspark. Voor zowel 27 als 28 augustus heeft de festivalorganisatie toestemming vuurwerk af te steken. Het lijkt wel heel erg op een dikke doei richting omwonenden.

Het past in het plaatje rond het Stadspark-debacle: omwonenden vrezen overlast nu het GroenLinks-wethouder Glimina Chakor koste wat kost een dampend evenemententerrein wil maken van wat (voor haar) jarenlang een onbekende parel was. Waarom en hoezo nog maar, dat kon ze in de raadsvergadering waarin de plannen werden aangenomen zelfs niet bij benadering duidelijk maken. Feit is dat de plannen doorgaan, de dravers zondag voor het laatst koersen en omwonenden de spreekwoordelijke vinger krijgen met dit vuurwerk tijdens het eerste grote festival dat sinds lange tijd in het Stadspark wordt gehouden. 

De actiegroep Stadspark Natuurlijk verbaast zich op de eigen site dat er in deze tijd van klimaatopwarming een dergelijke vergunning wordt afgegeven in een stad die claimt groen te zijn en meldt dat bezwaar tegen de voor het vuurwerk afgegeven vergunning mogelijk is (bij de provincie Groningen). Nu is de kans dat er met een redelijk bezwaar iets wordt gedaan ongeveer net zo groot als de kans op sneeuw in augustus, dus Stadspark Natuurlijk wijst voor de zekerheid ook op de mogelijkheid naar de rechter te stappen.

Je moet er maar zin in hebben, toch lijkt dat zo langzamerhand de enige manier om enigszins door te dringen tot onze vroede vaderen en moederen. Redelijk overleg leidt tot niets. Steekhoudende argumenten worden genegeerd.

Deze stad wacht Leeuwardense toestanden als het zo doorgaat. Daar haalde de rechter eerder deze maand op het laatste moment een streep door het festival Welcome to the Village in het recreatiegebied De Groene Ster na bezwaar van een milieuclub. 

De vraag is of het met dezelfde argumenten in Groningen ook zou gebeuren, maar het is wel wat je krijgt. Als inspraak een wassen neus is, gesprekken met Stadjers voor de vorm worden gevoerd dan zullen Stadjers steeds minder dat redelijk overleg opzoeken en steeds vaker naar de juridische wapenen grijpen.

Bram Hulzebos