Stadse Fratsen - Poffertjes (column)

GRONINGEN De huiskamer van de stad krijgt een flinke make-over. Deze make-over gaat wel even wat verder dan een nieuw behangetje en de bank op een andere plek.

De bussen verdwijnen en de nieuwe oostwand is sinds deze week volop in gebruik nu ook het dakterras van de Merckt op de hoek met de Oosterstraat feestelijk is geopend.

Nu wordt het tijd voor de volgende stap: voor het nieuwe hotel komt een bomengroep, de ster in het midden van de Grote Markt wordt verlegd naar het noorden. Fietsers die van het oosten naar het westen gaan, moeten voortaan om de markt heen (via het Kwinkenplein). En... er komt een waterpartij voor de ABN-Amro. Het mag geen fontein heten, maar het komt er aardig in de buurt.

De marktlui moeten hun kramen in de toekomst elders opslaan, want op de Grote Markt krijgen evenementen ruim baan. De ondernemers die een permanent plekje op de markt hebben kunnen hun borst natmaken. Met name voor Trijnko Nieboer zijn de druiven zuur. Zijn poffertjeskraam is zo groot, dat gaat straks niet meer passen. En daarmee dreigt opnieuw een oer-Groningse traditie te verdwijnen. De besnorde legende zet zijn hakken in het zand maar de praktijk leert (ook al zo’n Groningse traditie) dat dat over het algemeen niks uithaalt.

Zo’n renovatie heeft plussen en minnen: waar asfalt lag te bakken in de zon, staan straks bomen. Waar je ooit kon fietsen, glinstert straks een vijvertje. En de poffertjeskraam? Het is te hopen dat er ergens ruimte blijft voor een kleine poffertjeskraam. Desnoods gerund door de een vlassnorretje dragende achterneef van Trijnko. Churros-tenten hebben we wel genoeg in deze stad!