Stadse Fratsen - Duur(zaam)

Dat is gek! Je bent van het gas af en je betaalt nog steeds een torenhoge energierekening. 

Deze dromer heeft altijd gedacht dat schone energie ook goedkoper zou zijn. En met hem hele volksstammen. Immers, warm water komt uit de kraan. De prijs heeft niet te lijden onder de grillen van een despoot uit het oosten die met zijn tengels aan de gaskraan zit. Bovendien is de suggestie voortdurend dat energieopwekking ‘in eigen hand’ niet alleen schoner, maar ook goedkoper zou zijn.

Grunneger Power schermt ermee dat ‘overstappen naar een duurzaam alternatief voor gas straks de energierekening betaalbaar (houdt)‘. WarmteStad (een bedrijf van gemeente Groningen en het Waterbedrijf) heeft als missie ‘betaalbare en duurzame energie’.

Milieuwethouder had prijsvoordeel niet op de bril

Vorige week informeerden we nog bij onze eigen milieuwethouder Philip Broeksma hoeveel het warmtenet eigenlijk scheelt ten opzichte van een gasaansluiting. Dat had hij zo niet op de bril. Zei hij. We deden navraag. Wat blijkt? De prijs van het warmtenet is gekoppeld aan de gasprijs. Het warmtenet is 5% goedkoper. Met andere woorden: als de prijs van gas explodeert omdat een despoot in het oosten aan de gaskraan zit, dan explodeert de prijs van warm water mee.

Maar je bent altijd nog 5% goedkoper uit. Vijf hele procenten!

Zestien jaar om inductieplaat en pannenset terug te verdienen

Het televisieprogramma Radar besteedde er deze week uitgebreid aandacht aan nadat de Vereniging Eigen Huis de kat de bel aanbond. Zoals een goed huisman betaamt, rekenden we het zelf ook nog even concreet na. Stel je betaalt 100 euro per maand aan gas. En je stapt over naar het warmtenet en je moet dus een inductiekookplaat. En nieuwe pannen. Gemiddeld ben je daarvoor duizend euro kwijt. Met die 5% besparing op warmte doe je er ruim zestien jaar over om het bedrag dat je alleen al voor die plaat en pannen kwijt bent terug te verdienen. Geen wonder dat zelfs huiseigenaren voor wie verder alle kosten voor het overgaan van gas naar warmte worden betaald zich wel even achter de oren krabben voordat ze overstappen op het warmtenet.

Bram Hulzebos