Hoe sluit je een overlijdensrisicoverzekering af?

Aangeboden door: interpolis.nl

Een overlijdensrisicoverzekering mag dan niet verplicht zijn, toch is het wel verstandig om deze verzekering af te sluiten. Waarom? Omdat je jouw nabestaanden hier financiële zekerheid mee biedt.

Als je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) hebt afgesloten, keert een verzekeraar namelijk eenmalig een bedrag uit als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Jouw nabestaanden kunnen hierdoor zonder problemen de hypotheek of huur van het huis blijven betalen, waardoor verhuizen niet nodig is. Daarnaast kunnen zij het geld gebruiken om kosten voor de kinderopvang of een studie voor de kinderen te betalen. Zie je de voordelen van een ORV inmiddels in? Dan wil je zelf mogelijk wel een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. In deze tekst leggen wij jou haarfijn uit hoe je dit doet.

Bepaal of je een ORV nodig hebt

Ondanks dat een overlijdensrisicoverzekering de nodige voordelen met zich meebrengt, is niet iedereen direct overtuigd. Daarom raden wij je aan eerst voor jezelf te bepalen of je een ORV nodig hebt voordat je deze verzekering afsluit. Veel mensen sluiten een overlijdensrisicoverzekering af op het moment dat zij gaan samenwonen of kinderen krijgen. Waarom juist deze momenten gekozen worden? Omdat samen een huis en kinderen niet goedkoop zijn. Als je een ORV afsluit en plotseling komt te overlijden, keert de verzekeraar eenmalig een bedrag uit aan jouw partner. Hierdoor voorkom je financiële zorgen voor jouw nabestaanden als jij plotseling wegvalt.

Denk goed na over de invulling van de verzekering

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering moet je goed nadenken over de invulling ervan. Sommige mensen denken dat het hier om een standaard verzekering gaat, maar dat is een misvatting. Je kunt een ORV namelijk grotendeels naar eigen wens samenstellen. Je kiest zelf bijvoorbeeld het bedrag dat je verzekert. Bij veel verzekeraars ligt het verzekerde bedrag grofweg tussen de 10.000 en 2.000.000 euro.

Daarnaast bepaal je zelf de looptijd van de verzekering. Veel mensen sluiten een ORV af voor de looptijd van hun hypotheek of tot het moment dat de kinderen op eigen benen (kunnen) staan. Een overlijdensrisicoverzekering loopt overigens maximaal tot je 75e levensjaar.

Kies een passende vorm

Als je de keuze voor wat betreft het verzekerde bedrag en de looptijd gemaakt hebt, ben je er nog niet. Nee, want je moet namelijk ook een verzekeringsvorm kiezen die bij jou past. Bij een overlijdensrisicoverzekering kun je kiezen uit drie opties. Hieronder lichten we ze kort toe.

  • Gelijkblijvend bedrag
    ​Het verzekerde bedrag blijft gelijk. Dit is een verstandige keuze als de kosten tijdens de looptijd ook ongeveer gelijk blijven.
  • Annuïtair dalend bedrag
    ​Het verzekerde bedrag daalt maandelijks. Aan het begin van de overlijdensrisicoverzekering daalt het bedrag langzaam, maar aan het eind steeds sneller. Deze optie wordt vaak gekozen in combinatie met een hypotheek met annuïtaire aflossing.
  • Lineair dalend bedrag
    Het verzekerde bedrag daalt iedere maand met een vast bedrag. Verstandig voor het aanvullen van inkomen voor nabestaanden tot de pensioendatum of aanvullingen op het spaarbedrag dat door overlijden niet gehaald wordt. Veel mensen kiezen deze optie in combinatie met een lineaire hypotheek.

Wat is het verschil met een levensverzekering?

Veel mensen denken dat een overlijdensrisicoverzekering en een levensverzekering hetzelfde zijn. Toch zit er een verschil tussen levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering. In tegenstelling tot een ORV kun je een levensverzekering namelijk niet afsluiten. Dit is namelijk een verzamelnaam voor verzekeringen die betrekking hebben op het leven van iemand. Een overlijdensrisicoverzekering valt bijvoorbeeld onder de noemer levensverzekering, evenals een uitvaartverzekering, spaarverzekering en lijfrenteverzekering. Wil je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Zorg er dan wel voor dat je de juiste verzekering kiest.