Geboren Stadjer Sam van Zoest en andere Groninger film- en documentairemakers genomineerd voor Noorderkroon Awards

Films van de geboren Stadjer Sam van Zoest en andere Groningers Tom Tieman en Saskia Jeulink, Morgan Grunefeld en Hidde Muskee zijn genomineerd voor de Noorderkroon Awards. Het competitieprogramma Noorderkroon is onderdeel van het Noordelijk Film Festival.

Op het Noordelijk Film Festival (van 10 tot en met 14 november in Leeuwarden) zijn hun werken te zien op groot doek en maakt een deskundige jury bekend wie er met de felbegeerde Noorderkroon Awards naar huis gaan.

Sam van Zoest maakt kans op zijn award in de categorie ‘beste korte documentaire’ met In the Right Place. Na drie jaar een vrijwilligersorganisatie in een vluchtelingenkamp te hebben geleid, keert Bogdan terug naar het vasteland om een nieuw leven te beginnen. Er wordt ontroerend portret van Bogdan geschetst in deze korte documentaire van Groninger Sam van Zoest.

Weg uit de stad is de titel van de documentaire van Tom Tieman en Saskia Jeulink. Deze docu, genomineerd in de categorie ‘beste lange documentaire’, volgt twee jonge stellen die de grote stad verlaten voor het platteland. Zijn zij deel van de oplossing voor overbevolkte steden en krimpregio’s?

Hidde Muskee maakt in de categorie ‘beste studentenfilm’ kans op een award met zijn film Schervengericht. Een korte fictiefilm over een niet handelende pedofiel die moet besluiten of hij zijn geheim met iemand kan delen of verder leeft in schaamte.

Koud Bloed van Morgan Grunefeld is genomineerd in de categorie ‘beste korte film fictie’. De film gaat over de zwangere Jacks, die denkt een veilige haven gevonden te hebben bij haar vriend maar erachter komt dat ze in een manipulatieve situatie terecht is gekomen en ze voor haar vrijheid moet vechten.

Niet genomineerd, maar wél geselecteerd voor het Noorderkroonprogramma en dus te zien tijdens het Noordelijk Film Festival, zijn de producties van de Groningers Hilco Jansma (De otter, een legende keert terug) en Reynaert Vosvelt (De Slaap van de Rede).

Over Noorderkroon 2021

Het Noordelijk Film Festival biedt met Noorderkroon podium aan het talent uit de noordelijke regio en aan films die hier een sterke link mee hebben. In totaal zijn er meer dan 70 films ingediend voor deze editie. Bij de selectie is onder meer gelet op de originaliteit, actualiteit en artistieke kwaliteit van de films. De selectie, een kleine veertig films, is verdeeld onder zeven categorieën: beste lange speelfilm, beste korte film fictie, beste amateurfilm, beste lange documentaire, beste korte film documentaire, beste studentenfilm en grootste jong talent.

In elke categorie zijn films/documentaires genomineerd. Deze maken kans om de Noorderkroon te winnen. Tijdens het Noordelijk Film Festival maakt een professionele jury bekend welke zeven makers met de felbegeerde prijs naar huis gaan.

Noordelijk Film Festival

Het Noordelijk Film Festival vindt van woensdag 10 tot en met zondag 14 november plaats in Leeuwarden. Stadsschouwburg De Harmonie en Slieker Film vormen het kloppend hart van het festival, daarnaast zijn films te zien in theater De Koornbeurs in Franeker, schouwburg De Lawei in Drachten en het nieuwe Pathé in Leeuwarden. Kaarten zijn vanaf maandag 1 november online verkrijgbaar.