Hoe een dirigent uit Groningen topviolisten uit Tsjechoslowakije haalde. Charles de Wolff staat centraal in Andere Tijden

Andere Tijden, het geschiedenisprogramma van de NTR en VPRO, gaat woensdag over dirigent Charles de Wolff en de vijf violisten die hij eind jaren ‘60 vanuit het toenmalige Tsjechoslowakije naar Groningen haalde.

In een poging goede violisten te vinden voor ‘zijn’ Noordelijk Filharmonisch Orkest – in 1989 met het het Frysk Orkest samengesmolten in het Noord Nederlands Orkest (NNO) – maakte dirigent Charles de Wolff eind jaren ‘60 een pioniersreis naar Tsjechoslowakije.0

Met succes: vijf violisten beproefden hun geluk in Groningen. Ze werden met open armen ontvangen door de andere leden van het orkest.

Nadat in augustus 1968 de Sovjet-Unie een eind maakte aan de Praagse Lente, werden de vijf violisten afgesloten van familie, vrienden en hun land. Nederland werd hun nieuwe thuisland.

‘Charles was onze redder’

De Wolffs missie om goede strijkers uit het Oostblok, en met name Tsjechoslowakije, naar Nederland te halen, kreeg navolging. Nederlandse orkesten zaten namelijk te springen om topviolisten. Tientallen van deze musici kwamen in de loop der jaren naar Nederland, om nooit meer terug te gaan.

Voor veel van deze violisten was Charles de Wolff, die in 1932 het levenslicht zag in Onstwedde en in 2011 overleed in Vierhouten, een belangrijke figuur in hun leven. Violist Juraj Illés, die lang voor hem gewerkt heeft, zegt zelfs: ,,Charles was onze redder.”

Andere Tijden: Toppers uit Tsjechoslowakije is woensdag 10 november vanaf 22.30 uur te zien op NPO 2.