Investeren in edelmetalen populairder geworden afgelopen jaren

Aangeboden door: goudpensioen

Nederlandse huishoudens zoeken sinds de uitbraak van de pandemie naar mogelijkheden om rendement uit hun vermogen te halen. Met name van mensen met een hoger inkomen en een eigen woning is het vermogen fors toegenomen in deze periode.

Een vakantie was lange tijd niet mogelijk, waardoor het vakantiegeld en de bonus aan het eind van het jaar werden opgepot. Zilver kopen is een van de opties die huishoudens hierbij overwegen, evenals een investering in bijvoorbeeld aandelen of (digitale) valuta. Wat maakt de investering in edelmetalen als zilver en goud zo populair op dit moment?

Veilige haven bij een stijgende inflatie in de wereld

Een van de redenen dat men goud kopen overweegt zit in het feit, dat edelmetalen als een veilige haven worden gezien. De koers van edelmetalen is veel minder volatiel, dan die van losse aandelen. In een periode waarin het financieel minder gaat en aandelenkoersen op hoog tempo dalen, kiezen veel beleggers voor een investering in goud en zilver om hun vermogen veilig te stellen. Op een later moment, als de koers hun weg omhoog weer gevonden hebben, worden de edelmetalen (gedeeltelijk) ingeruild voor goedkope aandelen. Zeker nu de inflatie over de hele wereld fors toeneemt, verwachten economen dat de kans op een recessie of een correctie op de beurs groeit. Het hangt samen met het feit, dat de centrale banken hun rente zullen verhogen als de groeiende inflatie aanhoudt.

Fysiek zilver en goud kopen kan online

Wie daadwerkelijk in zilver en goud wil investeren, kan dat op verschillende manieren doen. Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om edelmetalen online te kopen. Er zijn diverse betrouwbare websites waarop bijvoorbeeld zilveren munten worden aangeboden. Het voordeel van fysieke edelmetalen is dat je het vermogen in je eigen beheer hebt. Je bent niet afhankelijk van een bank of beleggingsplatform. Daarbij kun je de gouden of zilveren munten eenvoudig inwisselen bij een lokaal wisselkantoor, als je een positief rendement om wilt zetten naar cash.

Schaarste van zilver verwacht in de komende decennia

Niet alleen de oplopende inflatie en sterk stijgende beurskoersen maken een investering in goud en zilver interessant voor veel beleggers. Ook is er sprake van een tekort aan edelmetalen. Daar het steeds minder rendabel wordt om zilver te winnen, zoekt men naar andere mogelijkheden om producten te kunnen blijven produceren. Het opkopen van edelmetalen is een van de opties. Het maakt dat de vraag toeneemt, terwijl het aanbod gelijk blijft. Iets wat een stijgende koers van edelmetalen als zilver en goud tot gevolg heeft. Het lijkt heel aannemelijk dat deze trend aan zal houden in de komende jaren. Iets wat een investering in edelmetalen interessanter maakt. Toch kan ook met een investering in zilver en goud geld worden verloren.