Het was opnieuw onrustig in het centrum van Groningen. Groepjes jeugd in donkere kleding op straat, politiewagens reden hele avond af en aan

Het was maandagavond opnieuw onrustig in het centrum van Groningen. Jongeren in donkere kleding liepen in groepjes door de stad en meerdere politiewagens reden rond, waaronder ME-busjes.

Na de rellen van zondagavond waarbij onder meer bushokjes gesloopt werden, gingen er maandag in verschillende groepsapps opnieuw oproepen rond om ‘s avonds de straat op te gaan. Daar leek gehoor aan te zijn gegeven.

Glazen windschermen worden opgeruimd

Rond de Vismarkt en de Grote Markt was het rond 20.00 uur al onrustig. Er was geen geschreeuw of geruzie, maar er waren wel veel mensen op de been in donkere kleren die rondjes liepen. Anders dan de gasten die rond dezelfde tijd de horeca verlieten en koers zetten naar huis, bleven de jongeren plakken.

Bij News Café werden uit voorzorg de glazen windschermen weggehaald. Normaal ruimen ze alleen het terras op. Personeel van Grand Café Hooghoudt stapelde rond dezelfde tijd de tafels en stoelen in rap tempo op.

Kat-en-muisspel

Dat onrustige sfeertje bleef eigenlijk heel de avond voelbaar. Er leek een soort kat-en-muisspel gaande te zijn in de straten en stegen van de stad. Waar groepjes bij elkaar klitten, dreef de politie ze uiteen en probeerde ze naar huis te sturen. Er reden grote politiebussen, ME-bussen, er was politie in burger en te paard. ‘Niet blijven hangen’, was de boodschap. Op een van de politiewagens zat een camera, waarmee opnames werden gemaakt.

Er liepen zowel meiden als jongens en de leeftijden van de jongeren verschilden. Er zaten pubers bij, maar ook twintigers. Sommigen leken vooral benieuwd te zijn of er wat gaat gebeuren.

Af en toe klonken er harde vuurwerkknallen. Agenten hielden her en der mensen staande, voerden controles uit en fouilleerden enkele jongeren. Daarnaast werden mensen - die door de politie zijn aangesproken - op de foto gezet met hun ID-kaart.

Tegen 22.15 uur leek de rust terug te keren in de stad. De politie bleef nog wel een tijdje rondrijden.