Stadswijk Lewenborg in Groningen viert 50ste verjaardag. Om vanuit de stad in Lewenborg te komen moesten bewoners in de jaren 70 eerst nog achterom

Lewenborg is op deze foto uit 1973 nog niet af , aan de noordkant wordt nog gebouwd. Bijzonder was dat de wijk in de eerste jaren was ontsloten via de achterdeur. Hoe een stadse nieuwbouwwijk toch iets dorps had. ’Achterdeur is los hoor!’

De eerste luchtfoto in deze rubriek is vanwege een verjaardag. Lewenborg ziet Abraham, maar waar is Sarah? Nou, die woont op Ruischerbrug!

Alle gekheid op een stokje, de luchtfoto mag in de krant en online, op redelijk klein formaat, omdat hij opengesneden is met al dat vaarwater. Voor de afwisseling een keer v.r.n.l. Lewenborg is nog niet af , aan de noordkant wordt nog gebouwd. Bijzonder was dat de wijk in de eerste jaren was ontsloten via de achterdeur. Vanuit de stad moest men over de Rijksweg, langs het Damsterdiep, helemaal doorrijden tot de verkeerslichten bij Ruischerbrug en dan links-links de Bakboordswal op. Hoe een stadse nieuwbouwwijk toch iets dorps had. ,,Achterdeur is los hoor!”

Tussen het Damsterdiep en het Eemskanaal ingeklemd ligt Ruischerbrug met het complex van het ‘Centraal Bureau’ in landbouwproducten, met eigen kade en met twee kranen. Over het Eemskanaal, mét stampend scheepje, is op Borgsloot ook alles rustig deze zomerse dag. Linksboven het gronddepot van Rijkswaterstaat. Grond uit het Eemskanaal, dat in de jaren 50-60 was verbreed en verdiept. Dit terrein heef t zich geheel natuurlijk ontwikkeld tot het Driebondsbos. Groene Stadjers pleiten voor het behoud van deze wilgenoase als ongerepte natuur, waar in mei de nachtegaal zingt.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.

In Herinnerings in beeld wordt de geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum/Museum aan de A.