Hartenkreet politiechef: 'We hadden graag meer cameratoezicht gehad tijdens de rellen'

Politiechef Frank Smilda pleit voor het ‘up-to-date brengen van het cameratoezicht in de binnenstad van Groningen’.

Hij uitte deze hartenkreet tijdens de vergadering van de gemeenteraad waarin burgemeester Koen Schuiling vragen beantwoordde over de rellen van afgelopen zondag. ,,Er waren zondag wel een paar plekken waar we graag cameratoezicht gehad hadden”, aldus Smilda.

Cameratoezicht op straat is politiek omstreden in Groningen, zo bleek eerder dit jaar ook tijdens de discussie over cameratoezicht om meer grip te krijgen op de overlast in de Folkingestraat.

Burgemeester ergert zich aan hoogleraar

Intussen leek burgemeester Schuiling wat geïrriteerd over de kritiek op het optreden van de politie tijdens de rellen. De Groninger rechtsgeleerde Jan Brouwer stelde op RTV Noord dat het niet volgens de regels is dat de politie preventief foto’s maakte van de rellende jongeren. Schuiling: ,,We zijn er in dit land ontzettend goed in om een klein aspect eruit te lichten waar vervolgens heel veel energie in gaat zitten.” Zonder namen te noemen zei Schuiling dat ijdelheid wellicht een rol speelde bij het ventileren van de mening. Hij betreurt dat de de criticaster niet bij de gemeente heeft geïnformeerd wat de achtergrond van het fotograferen was.

Schuiling staat pal achter de politiemensen die zondag de klappen opvingen. ,,Het maken van foto’s was volstrekt legitiem. Het ging er om dat de agenten hun collega’s konden informeren. De beelden spelen geen rol bij de vervolging.”

Hoogkerk krijgt cameratoezicht met jaarwisseling

Hoogkerk krijgt cameratoezicht met de jaarwisseling. In het dorp is al meerdere jaren sprake van zware rellen met de jaarwisseling. Met de inzet van camera`s is er live zicht op het betreffende gebied zodat (dreigende) ordeverstoringen in de kiem gesmoord kunnen worden.