De belangrijke feitjes over een inboedelverzekering

Aangeboden door: nn.nl

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel wordt ook verstaan alle spullen in het huis die niet vastzitten.

Spullen dus die te verhuizen zijn, maar wat bijvoorbeeld niet onder een inboedelverzekering valt is de keuken, maar het keukengerei weer wel. Dus waar moet je dan allemaal op letten als je een inboedelverzekering afsluit.

Waar let je op?

Bij het kiezen van een goede inboedelverzekering komt veel kijken. Maar waar moet je dan allemaal op letten? Want je hebt namelijk een inboedelverzekering, maar je hebt ook een opstalverzekering. Want gaat er iets kapot dat vastzit aan je huis? Zoals bijvoorbeeld een inbouwkoelkast, dan doe je een beroep op een opstalverzekering. Gaat er iets kapot in huis wat niet vastzit? Zoals dus een losse koelkast? Dan doe je een beroep op je inboedelverzekering. Bij een inboedelverzekering kun je kiezen uit twee soorten dekking, namelijk de extra uitgebreid en de allrisk. De extra uitgebreid dekt alleen voorvallen die in de polisvoorwaarden benoemd staan. En een allrisk inboedelverzekering dekt alle schadegevallen tenzij ze echt nadrukkelijk zijn uitgesloten.

Voor welk bedrag ben je verzekerd?

Het is dus erg belangrijk dat je de juiste inboedelwaarde verzekert. Het bedrag dat je namelijk verzekert, is het maximumbedrag dat de verzekeraar dan ook uitkeert als je beroep wilt doen op je inboedelverzekering. Als de kosten dus hoger zijn, dan is het resterende bedrag dus voor eigen rekening. Hoe de verzekeraar de waarde van jouw inboedel vaststelt, verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Het maximaal te verzekeren bedrag varieert vaak van de €100.000 tot aan de €250.000. Bijna de helft van de inboedelverzekeraars hanteren geen maximum voor de te verzekeren inboedelwaarde.

Maar uiteindelijk kost een gemiddelde dekking van een inboedelverzekering voor een tussenwoning in een goedkope regio bijvoorbeeld ongeveer €9,50 per maand. Wil je dan bijvoorbeeld kiezen voor de uitgebreide dekking? Dan moet je ongeveer rekening houden met een betaling van €12,50 per maand aan je inboedelverzekering.