Eis: drie jaar celstraf voor diefstallen en inrijden op agenten

Assen/Groningen - De officier van justitie heeft drie jaar celstraf geëist tegen een 32-jarige man uit Groningen. De man stond woensdag in de rechtbank in Assen terecht voor meerdere diefstallen en een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel op twee agenten.

De zaken kwamen aan het licht na een wilde achtervolging door politieagenten in Assen. Op 13 februari van dit jaar reed de Groninger met hoge snelheid door de Drentse hoofdstad. Toen hij bij het TT Circuit ingesloten raakte, reed hij in op een politieauto met daarin twee agenten. De auto waarin de man reed bleek te zijn gestolen. Ook in de auto werden diverse gestolen spullen aangetroffen.

Insluipingen

De spullen kwamen van een reeks insluipingen in februari in Groningen, onder meer in gebouwen van de RUG, de GGZ, het Conservatorium en een basisschool. Uit de gebouwen nam hij onder meer geld, telefoons, bankpassen en een laptop mee.

In bijna alle zaken hebben slachtoffers een vordering ingediend. Samen gaat dit om duizenden euro’s. De meeste insluipingen heeft de Groninger bekend. Van twee insluipingen zegt hij dat die gedaan zijn door een ander. Wie dit is, wil hij niet zeggen. De officier noemde deze verklaring volstrekt ongeloofwaardig, mede door camerabeelden waar de man op te zien is en getuigen.

Klinische opname

De Groninger is vanaf zijn 19de verslaafd aan cocaïne en heroïne. Ook tijdens de diefstallen en de achtervolging was hij onder invloed. “Ik had geen idee waar ik allemaal mee bezig was”, vertelde hij in de rechtbank. Van de drie jaar celstraf is één jaar voorwaardelijk. Ook eist de officier een klinische opname en moet de man als het aan het OM ligt nog een groot aantal voorwaardelijke straffen uitzitten.

De rechtbank doet op 5 september uitspraak.