Huisartsenlaboratorium bestaat zestig jaar

GRONINGEN - Het Huisartsenlaboratorium in Groningen heeft iets te vieren. Al zestig jaar staat het lab huisartsen en andere zorgverleners terzijde.

Het onderzoekt bloed, urine, weefsel of andere lichaamsstoffen, met als doel objectieve informatie te krijgen; informatie die artsen helpt om snel en kundig een goede diagnose te stellen.

1 november 1957

Het Huisartsenlaboratorium levert zijn diensten al sinds 1 november 1957. Toen besloten laboratoriumarts Alle Groen en apotheker Machiel Kunst dat het goed was om de huisartsen in en om de stad Groningen te ontlasten. De artsen konden zich concentreren op de behandeling van patiënten, terwijl het lab hen informatie gaf voor het stellen van de diagnose.

Certe

Nu, zestig jaar later, kunnen huisartsen nog steeds rekenen op deze informatie, inmiddels onder de naam Certe. Met behulp van de laatste technologie, moderne laboratoria en goed opgeleide medewerkers kan het Huisartsenlaboratorium meer dan ooit. Huisartsen kunnen nu ook gebruik maken van aanvullende diensten, zoals de Astma/ COPD-dienst, Diabetesdienst, CVR-dienst en ondersteuning bij antistollingszorg (Trombosedienst).

Diagnostiek

Het leveren van diagnostiek in opdracht van zorgverleners is nog altijd van groot belang. Certe speelt met haar decennialange ervaring een actieve rol in de zorgketen om huisartsen en specialisten te faciliteren met een uitslag waarop hij of zij direct het medisch handelen kan afstemmen. Onder de vlag van Certe wordt tegenwoordig een totaalpakket aan diagnostiek aangeboden. Naast de diensten van het Huisartsenlaboratorium biedt Certe huisartsen ook medisch microbiologische diagnostiek (onderzoek naar onder andere bacteriën en virussen).

Altijd dichtbij

Met 170 spreekuurlocaties in de regio voor onder andere bloedafname, een laboratorium in Groningen en decentrale laboratoria in noordelijke ziekenhuizen is Certe altijd dichtbij. Hoewel de huisartsenpost op het Damsterdiep gaat verhuizen, naar het Martini Ziekenhuis, blijft Certe op die plek gevestigd.