Elke Slagt-Tichelman wint onderzoeksprijs

GRONINGEN - Docent en onderzoeker Elke Slagt-Tichelman van de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen (AVAG) heeft een onderzoeksprijs gewonnen op het congres van de International Confederation of Midwives (ICM). Dit congres vond vorige week plaats in het Canadese Toronto.

De in Assen woonachtige Elke Slagt-Tichelman onderzoekt welke factoren geassocieerd zijn met moederkind-binding en wat de impact van deze factoren is op de ontwikkeling van kinderen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met AVAG en de afdeling Huisartsengeneeskunde van het UMCG en de afdeling Midwifery Science van VUmc. Het onderzoek is een vervolg op de Pregnancy, Anxiety en Depression-studie en wordt onder ruim zesduizend zwangere vrouwen in heel Nederland uitgevoerd.

Emotionele kant moeder worden

De emotionele kant van moeder worden en het vormen van een nieuw gezin verdienen volgens Slagt-Tichelman net zoveel aandacht als de fysieke gezondheid van moeder en kind. Slagt-Tichelman: “Om de rol als moeder goed te kunnen vervullen, is het belangrijk dat beiden optimale zorg krijgen. Dit werd ook op het congres meerdere malen onder de aandacht gebracht. De verloskundige speelt hierbij als zorgverlener een belangrijke rol.”