Gildes Nieuwe Stijl in Groningen en Assen

GRONINGEN - In Groningen en Assen is dit schooljaar gestart met Gilde Nieuw Stijl. Dit is een project waarbij onderwijsinstellingen, gemeenten en bedrijven samenwerken om jongeren die uitvallen in het reguliere vmbo en werklozen zonder vmbo-diploma een nieuwe kans te bieden.

Gilde Nieuwe Stijl is een samenwerkingsverband tussen Terra MBO, Noorderpoort, Alfa-college en Drenthe College als onderwijsinstellingen, de gemeenten Assen en Groningen en verschillende bedrijven.

Gilde Nieuwe Stijl bij UMCG

In Groningen het eerste Gilde Nieuwe Stijl van start gegaan bij het UMCG. De jongeren lopen stage bij verschillende onderdelen van het UMCG, zoals de keuken, beddentransport en buitendienst. Het onderwijs wordt in het UMCG zelf gegeven. “Dat is ook de bedoeling van Gilde Nieuwe Stijl”, zegt Marius Klein, projectleider van Gilde Nieuwe Stijl. “Jongeren zijn 5 dagen per week in het UMCG. Hebben werkkleding en een eigen pasje. Dit alles om ze te laten ervaren dat ze onderdeel zijn van het bedrijf, erbij horen." "Op school vertoonden de jongeren vaak moeilijk hanteerbaar gedrag. De hele dag in een lokaal zitten en luisteren is niet iets wat deze jongeren graag willen. Zij willen met de handen werken, iets doen.” Bij het UMCG-gilde is het Noorderpoort verantwoordelijk voor het onderwijs.

Horeca Gilde

In Assen is een Horeca Gilde gestart. 12 jongeren die ‘iets met horeca hebben’ zijn daar aan hun opleiding begonnen. Bedrijven als Van der Valk, Plein 10, Happy Garden, Duurzaamheidscentrum en Fellini geven jongeren een kans om het vak te leren. Behalve voor de lessen voor een Entree-diploma verzorgt het Drenthe College lessen voor het diploma ‘keukenassistent en bedieningsassistent’.

Meer Gildes Nieuwe Stijl

In 2017 start een Gilde Nieuwe Stijl bij het Groothandelscentrum in Groningen en zal met de onder meer in Groningen gevestigde Effektief Groep worden samengewerkt in de schoonmaakbranche. Het Alfa-college verzorgt hier het onderwijs. Het Noorderpoort start in 2017 bij Fietsverda in Groningen een Gilde voor fietsenmaker. En Terra start in januari met een Groen Gilde in Assen. Dit is in samenwerking met Groentotaal A. De Boer.