Groningen viert 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019

GRONINGEN - In 2019 is het 100 jaar geleden dat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen.

De Groningse Aletta Jacobs speelde een belangrijke rol in de strijd die daaraan vooraf ging, samen met Groningse tijdgenoten als Annette Versluys-Poelman en Cato Pekelharing-Doijer.

Inmiddels is veel bereikt als het gaat om gelijkheid en inclusiviteit, maar ook anno 2019 zijn er nog tal van blinde vlekken en hete hangijzers. Daarom is er reden voor feest, maar ook voor reflectie, debat en actie. Op initiatief van het Groninger Museum en de Verhalen van Groningen bundelen Groninger organisaties, klein en groot, hun krachten om van 2019 een fantastisch themajaar te maken. Een grote tentoonstelling in het Groninger Museum over 100 jaar vrouwenkiesrecht staat aan de basis van deze samenwerking. Geschiedenis, kunst, theater, wetenschap en activisme staan op het programma. Met als kers op de taart: de nationale viering én herdenking op 9 mei.

Doe mee

Iedereen die graag iets wil organiseren rondom de veelomvattende thema’s ‘vrouwen’ of ‘feminisme’, is van harte uitgenodigd om aan te sluiten! Je bent verantwoordelijk voor je eigen project of activiteit, maar van ons krijg je het beeldmerk ‘100 jaar vrouwenkiesrecht Groningen’. De Verhalen van Groningen coördineert dit feestjaar. Alle activiteiten worden collectief gepromoot via een overkoepelende website en een evenementenkalender www.100jaarvrouwenkiesrechtgroningen.nl. Die wordt de komende maanden verder ingevuld. Er wordt zo terug gekeken op de afgelopen 100 jaar, en luiden we de volgende 100 jaar knallend in.