Veel oud-spelers bij Kelderderby tegen NAC Breda

GRONINGEN - FC Groningen speelt zondag in eigen huis tegen NAC Breda. Deze zogenoemde Kelderderby, tussen de nummers 16 en 18 van de eredivisie, begint om 16.45 uur.

Het onderaanstaande NAC heeft twee punten minder dan FC Groningen en gaat de concurrent bij een overwinning op de ranglijst voorbij. Trainer Mitchell van der Gaag, vorig seizoen nog zo succesvol bij Excelsior, ervaart nu hoe het is om bij een ambitieuze provincieclub aan de slag te zijn. Het stadion van NAC zit elk wedstrijd vol tot bomvol, maar het lukt Van der Gaag niet om de stadionbezoekers goed en succesvol voetbal voor te schotelen. Afgelopen zaterdag greep de Zuid-Hollander tegen Ajax terug op een systeem met vijf verdedigers. Dat beviel hem goed, want ondanks de 3-0 nederlaag was hij zeer te spreken over het spel van zijn ploeg: ,,We hebben het prima gedaan. Ik heb een team gezien dat gestreden heeft voor wat het waard was.” Ook het spel van twee in de basiself debuterende jeugdspelers, de verdedigers Daan Klomp (20) en Jethro Mashart (18), kon hem bekoren. Er waren parallellen met de wedstrijd van FC Groningen tegen Feyenoord, te oordelen naar het commentaar van Van der Gaag: ”De beginfase was wat angstig, daarna hebben we de schroom van ons afgegooid. We werden rustiger aan de bal en hebben niks weggegeven.”

Helden van weleer

FC Groningen-NAC is behalve een degradatiekraker ook een weerzien met veel oude bekenden. De Trots van het Noorden heeft getracht alle oud-spelers en voormalige trainers uit te nodigen. Ruim zestig bekende en minder bekende namen uit vroegere tijden zullen zondagmiddag een ereronde lopen. Onder hen in elk geval de ex-spelers Erik Nevland, Petter Andersson, Garry Brooke, Paul Mason, Herman Dijkstra, Mathias Rosén, Hennie Meijer, Gibril Sankoh, Rob McDonald, Johan de Kock, Rasmus Lindgren, Luciano da Silva, Adri van Tiggelen, Paul Matthijs en Hugo Alves Velame.

Wim Masker.