Delen is vermenigvuldigen

GRONINGEN - Tijdens de lunch een interactieve lezing volgen in het UMCG? Dat is mogelijk bij Broodje Onderzoek: een nieuw initiatief om kennis van wetenschappers te delen met een breder publiek.

De 33-jarige Boike Teunissen is een van de aanjagers van Broodje Onderzoek. Sinds mei dit jaar werkt hij als fondsenwerver bij het UMCG en komt hij regelmatig met onderzoekers in aanraking. De passie van de wetenschappers voor hun vak lijkt aanstekelijk te werken. „Ik vind het ontzettend interessant om meer te horen over hun werk en datzelfde geldt misschien ook voor mensen die niet in het UMCG komen. Onderzoekers delen hun resultaten voornamelijk met hun collega's. Hun werk is niet altijd inzichtelijk voor mensen buiten het ziekenhuis.”

Met Broodje Onderzoek krijgen onderzoekers in het UMCG de gelegenheid om hun kennis te delen met een breder publiek. Gerda Klooster (55) is als ‘coördinator charitatieve fondsenwerving UMCG’ bij dit initiatief betrokken. Ook werkt zij als projectleider bij het UMCG Kanker Researchfonds. Volgens haar kan Broodje Onderzoek inzicht bieden over wat er allemaal binnen de muren van het UMCG gebeurt. „Het UMCG heeft als ziekenhuis een focus op de zorg. We willen meer mensen informeren over het feit dat er ook veel innovatief onderzoek wordt gedaan. Hier werken toponderzoekers en veel kennis is aanwezig.”

Big data

Volgens Boike Teunissen is het belangrijk dat ondernemers en wetenschappers met elkaar in gesprek gaan en blijven. „Het UMCG heeft bijvoorbeeld te maken met big data. Bij het programma Life Lines worden langdurig veel gegevens verzameld”, licht hij toe. „Hoe manage je alle data? ICT'ers krijgen met dit vraagstuk te maken, maar ook bij een woningbouwvereniging kan het spelen. Of je nu onderzoeker bent in het ziekenhuis of een bedrijf runt: eigenlijk houden we ons bezig met dezelfde dingen. Beide groepen kunnen baat hebben bij het delen van kennis.”

Het achterliggende idee van Broodje Onderzoek is om bedrijven te inspireren, maar ook om van elkaar te weten wat er gebeurt en wat er allemaal mogelijk is. Volgens Gerda Klooster biedt de lunch een praktisch moment om elkaar te ontmoeten en te kunnen netwerken. „Jonge ondernemers hebben vaak weinig tijd. Na een drukke dag werkt het minder goed om ‘s avonds ook nog een lezing bij te wonen. De lunch kan daarom handig zijn.”

Kunstmatige intelligentie

De opzet is om maandelijks een lezing te verzorgen waarbij onderzoekers van het UMCG vertellen over hun eigen vakgebied. De focus ligt op laagdrempeligheid: bezoekers betalen alleen voor de lunch en de informatie wordt op een begrijpelijke manier voorgeschoteld. Het gaat erom dat niet-onderzoekers alles kunnen volgen. De komende lezingen gaan onder andere over virtual reality en het toepassen van kunstmatige intelligentie op big data. Via de lezingen wordt alle kennis inzichtelijk gemaakt: wat zijn de ontwikkelingen en wat kun je ermee?

Deze week, op 29 november, debuteert Broodje Onderzoek met een lezing van hersenonderzoeker André Aleman. Hij houdt zich onder meer bezig met een onderzoek onder 70+'ers waarbij Groningers worden vergeleken met de inwoners van het Japanse Okinawa. Die laatste groep staat bekend om het feit dat ze geen last lijken te hebben van ouderdomsklachten.

„André Aleman gaf beide groepen taalopdrachten, zoals dingen benoemen”, vertelt Boike Teunissen enthousiast, „Ondertussen werd telkens hun hersenactiviteit gemeten”. Zijn onderzoek gaat vooral over de werking van de hersenen, maar heeft mogelijk raakvlakken met andere vakgebieden, volgens Gerda Klooster. „Wat zegt het bijvoorbeeld over vroegtijdige veroudering of dementie?”

Lunch

Beide initiatiefnemers kijken uit naar de eerste lunch en de vervolglezingen. Er gebeurt hier zoveel op onderzoeksgebied. Op dat gebied is het net een snoepwinkel”, glundert Gerda Klooster. Door kennis te delen wil Broodje Onderzoek ondernemers en onderzoekers elkaar laten versterken.

Op donderdag 29 november start Broodje Onderzoek vanaf 12.00 uur in het UMCG. De kosten zijn 7,50 euro. Inschrijven is verplicht en dat is mogelijk via deze link: https://goo.gl/pBHSVG